Noile ambalaje vor avea un avertisment pe fiecare ţigară cu fraze precum: "Ţigările cauzează cancer" şi "Otravă în fiecare pufăit".
Reglementarea va intra în vigoare la 1 august, a precizat Health Canada.
Măsura face parte dintr-un efort de reducere a consumului de tutun în Canada la mai puţin de 5% până în 2035.
Într-un anunţ făcut miercuri, Health Canada a declarat că noile reglementări "vor face practic imposibilă evitarea avertismentelor de sănătate" de pe produsele din tutun.
Agenţia de sănătate anticipează că, până în aprilie 2025, comercianţii retail din Canada vor avea în comerţ doar produse din tutun care prezintă noile etichete de avertizare direct pe ţigări, informează
BBC.
Măsura vine în urma unei perioade de consultare publică de 75 de zile care a fost lansată anul trecut.
Etichetele de avertizare sunt deja tipărite pe suprafaţa pachetelor de ţigări. Health Canada a declarat că intenţionează să le extindă prin tipărirea unor etichete de avertizare suplimentare în interiorul pachetelor în sine şi prin introducerea unor noi mesaje de avertizare externe.
Într-o declaraţie, ministrul canadian al sănătăţii mintale şi al dependenţelor, Carolyn Bennett, a declarat că consumul de tutun ucide aproximativ 48.000 de canadieni în fiecare an.
"Luăm măsuri, fiind prima ţară din lume care va eticheta ţigările individuale cu mesaje de avertizare privind sănătatea", a declarat doamna Bennett, calificând această schimbare drept un "pas îndrăzneţ".
Măsura a fost aplaudată de Societatea Canadiană de Cancer, de Fundaţia Canadiană pentru Inimă şi Accidente Vasculare Cerebrale şi de Asociaţia Canadiană a Plămânilor, care au declarat că speră că măsurile vor descuraja oamenii, în special tinerii, să se apuce de fumat.
Pe scară largă, fumatul este considerat ca fiind un factor de risc pentru cancerul pulmonar, bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale.
Canada a impus tipărirea de etichete de avertizare pe pachetele de ţigări încă din 1989, deşi a rămas în urma Marii Britanii, care a tipărit avertismente pe pachetele de ţigări încă din 1971.
SUA a fost prima naţiune din lume care a impus introducerea de avertismente de sănătate pe pachetele de ţigări, adoptând Legea Federală privind Etichetarea şi Publicitatea Ţigărilor în 1965.
Etichetele din toate cele trei ţări au evoluat de-a lungul anilor, în special pentru a include uneori imagini grafice pe lângă text, pentru a arăta consecinţele fumatului asupra sănătăţii.
De când SUA au introdus etichetele de avertizare, rata fumatului a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, unele studii au constatat că etichetele nu sunt un factor de descurajare pentru persoanele care au o dependenţă ridicată de nicotină.
Potrivit datelor Centrului pentru controlul şi prevenirea bolilor, 42% dintre adulţii americani erau fumători la mijlocul anilor 1960. În 2021, acest număr a scăzut la un minim istoric de 11%. Cu toate acestea, utilizarea ţigărilor electronice pare să fi crescut.
În Canada, rata fumătorilor în vârstă de 15 ani sau mai mult este de aproximativ 10%, potrivit unui sondaj naţional din 2021 privind tutunul şi nicotina. La fel ca în SUA, sondajul a arătat că ratele de vaping sunt mai mari, de aproximativ 17%.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.