Premierul britanic vizitează Irlanda, în încercarea de a reface relaţiile

Keir Starmer vizitează Irlanda pentru prima dată în calitate de prim-ministru britanic, vizita fiind văzută ca o oportunitate de îmbunătăţire a relaţiilor post-Brexit cu Irlanda şi UE.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Premierul britanic vizitează Irlanda, în încercarea de a reface relaţiile

Premierul britanic vizitează Irlanda, în încercarea de a reface relaţiile

Keir Starmer face sâmbătă prima vizită oficială în Irlanda, în calitate de prim-ministru. În plus, aceasta este prima vizită, în cinci ani, în această ţară a unui premier britanic şi are ca scop îmbunătăţirea relaţiile dintre Regatul Unit şi vecinii săi din Uniunea Europeană, scrie Reuters

După ce Partidul Laburist a câştigat alegerile din iulie, Starmer şi noul guvern au căutat să consolideze relaţia cu ţările UE, în special cu Irlanda, prin relegarea legăturile diplomatice şi comerciale, fără a modifica bazele Brexit-ului.

Referendumul din 2016, care a decis ieşirea Marii Britanii din UE, a tensionat relaţiile anglo-irlandeze, în special din cauza regulilor comerciale referitoare la Irlanda de Nord.

De altfel, Starmer a găzduit deja o întâlnire cu omologul său irlandez, Simon Harris, în iulie, după alegeri, întâlnire privită ca oportunitate de resetare a relaţiile bilaterale.

„Relaţia noastră nu şi-a atins niciodată adevăratul potenţial, dar vreau să schimb acest lucru. Avem ocazia să mergem mai departe pentru a ne asigura că parteneriatul nostru îşi atinge pe deplin scopul”, a declarat Starmer înaintea vizitei.

Cei doi lideri vor discuta cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi vor participa la un meci de fotbal între Irlanda şi Anglia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici