Presiunea internaţională asupra preşedintelui socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost intensificată săptămâna aceasta, deoarece un flux de state membre UE a urmat exemplul SUA de a-l recunoaşte pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al naţiunii latino-americane.
Rusia şi China continuă să sprijine regimul Maduro şi au avertizat Washingtonul şi aliaţii să nu intervină.
Cu ocazia întâlnirii inaugurate în capitala Uruguayului, Montevideo, Grupul Internaţional de Contact pentru Venezuela, susţinut de Uniunea Europeană, a cerut o abordare mai practică decât cea susţinută de Statele Unite şi de alte naţiuni latino-americane.
Grupul, într-un comunicat de după întâlnire, a declarat că va trimite un grup tehnic de lucru în Venezuela pentru a face presiuni pentru convocarea de alegeri cât mai repede posibil, adăugând că o intervenţie excesiv de puternică în ţară ar putea agrava criza.
Şeful politicii externe UE, Federica Mogherini, a declarat că grupul, lansat la sfârşitul lunii trecute, a făcut presiuni pentru o soluţie paşnică şi politică, adăugând că în cele din urmă o rezolvare trebuie să vină de la poporul venezuelean.
„Acesta nu este doar rezultatul cel mai de dorit, ci este singurul rezultat dacă dorim să evităm mai multe suferinţe şi un proces haotic”, a spus Mogherini la Montevideo alături de preşedintele uruguayan, Tabare Vazquez.
Grupul a comunicat că se va reîntâlni la începutul lunii martie pentru a măsura progresul planului său.