Premierul din Hong Kong acuză "forţe străine" de implicare în manifestaţiile prodemocraţie

Şeful Executivului din Hong Kong a acuzat "forţe străine" de implicare în manifestaţiile prodemocraţie care paralizează de mai bine de trei săptămâni o parte din fosta colonie britanică.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Premierul din Hong Kong acuză "forţe străine" de implicare în manifestaţiile prodemocraţie

Premierul din Hong Kong acuză "forţe străine" de implicare în manifestaţiile prodemocraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul Leung Chun-ying a declarat că "forţe externe" provenind din alte ţări susţin mişcarea prodemocraţie, care, din 28 septembrie, a scos în stradă zeci de mii de manifestanţi în trei zone ale teritoriului autonom aflat sub administraţia Chinei.

Şeful Guvernului local a refuzat însă să identifice aceste "forţe externe". "Nu vreau să intru în detalii, dar nu este vorba doar despre o mişcare internă", a afirmat el, duminică seara, pentru un post de televiziune din Hong Kong.

Presa oficială de la Beijing a acuzat în mai multe rânduri "forţe antichineze", printre care Statele Unite, că acordă susţinere protestatarilor. De altfel, Beijingul a avertizat în legătură cu orice amestec străin în evenimentele din Hong Kong.

Premierul Leung, considerat de mişcarea prodemocraţie drept o marionetă a Beijingului, a declarat că manifestaţiile au "scăpat de sub orice control". El a făcut apel la o "soluţionare paşnică şi raţională" a problemei.

Declaraţiile premierului din Kong Kong intervin în condiţiile în care noi ciocniri violente au avut loc duminică între manifestanţi şi poliţişti, soldate cu 20 de răniţi. Guvernul a anunţat pentru marţi o întâlnire cu liderii studenţilor, aflaţi în centrul manifestaţiilor. Analiştii nu se aşteaptă însă la concesii din partea Beijingului, care se teme de o extindere a manifestaţiilor prodemocraţie.

Manifestanţii din Hong Kong cer demisia premierului Leung Chun-ying şi introducerea unui veritabil sufragiu universal în teritoriul autonom, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică din istoria sa, după ce a fost retrocedat Chinei în 1997.

China a acceptat principiul sufragiului universal pentru alegerea viitorului şef al Executivului în 2017, însă doreşte să-şi păstreze controlul asupra candidaturilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici