„Am spus în urmă cu doi ani că acest Guvern va fi ultimul pe care îl voi conduce”, a declarat Ansip, într-un discurs pronunţat cu ocazia Zilei Independenţei a Estoniei, care va fi celebrată la 24 februarie.
„Decizia pe care am luat-o în urmă cu doi ani se bazează pe convingerea mea că în viaţă există timp rezonabil pentru toate, că totul are un început şi un sfârşit (…). Această decizie nu a fost luată sub presiunea nimănui”, a adăugat el.
Potrivit analiştilor, demisia lui Ansip ar putea fi motivată de o scădere a popularităţii şi de dorinţa de a deveni comisar european.
Formată din Partidul Reformei al lui Ansip şi partidul Pro Patria Respublica Union (de centru dreapta), coaliţia dispune de 55 de voturi din totalul de 101 deputaţi în Palamentul Estoniei.
Partidul Reformei a anunţat vineri că actualul vicepreşedinte al Comisiei europene însărcinate cu transporturile, Sim Kallas, va fi propus pentru postul de premier, dacă Ansip va demisiona.
Kallas, şef al Guvernului eston în perioada 2002-2003, a declarat că este pregătit să devină din nou premier.
După prezentarea demisiei de către Ansip, pe 4 martie, preşedintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves va avea la dispoziţie 14 zile pentru a desemna un candidat la postul de premier.
Andrus Ansip a devenit premier pentru prima dată în urma unei remanieri ministeriale în 2005, la un an de la intrarea Estoniei în Uniunea Europeană.
El a fost reales în 2007, o premieră pentru acest stat baltic cu 1,3 milioane de locuitori, de la independenţa de Moscova, în 1991.
În timpul Guvernului lui Ansip, fost comunist, Estonia a cunoscut o perioadă de creştere puternică, după care a intrat într-o criză economică gravă, din care totuşi a reuşit să iasă.