Premierul georgian vrea în continuare aşa-numita lege a "agenţilor străini", în ciuda protestelor

Irakli Kobakhidze, premierul Georgiei, nu vrea să renunţe la aşa-numita lege privind "agenţii străini", care a provocat o criză politică după ce opozanţii proiectului au declanşat proteste de amploare

Urmărește
713 afișări
Imaginea articolului Premierul georgian vrea în continuare aşa-numita lege a "agenţilor străini", în ciuda protestelor

Premierul georgian vrea în continuare aşa-numita lege a "agenţilor străini", în ciuda protestelor

Premierul georgian Irakli Kobakhidze a promis duminică să facă mai departe demersuri pentru o lege privind "agenţii străini" care a provocat o criză politică după ce opozanţii proiectului au declanşat proteste de amploare.

Kobakhidze a declarat că partidul de guvernământ va asigura adoptarea proiectului de lege în a treia lectură şi a ameninţat protestatarii cu urmărirea penală în cazul în care vor recurge la violenţă, relatează Reuters.

Opoziţia georgiană a îndemnat să se organizeze un protest de o noapte întreagă în faţa parlamentului pentru a-i împiedica pe legislatori să intre în clădire luni, când ar trebui să înceapă dezbaterea celei de-a treia lecturi a proiectului de lege.

Proiectul de lege prevede că organizaţiile care primesc peste 20% din finanţare din străinătate trebuie să se înregistreze ca agenţi de influenţă străină.

Ţările occidentale şi opoziţia georgiană consideră acest proiect de lege ca fiind de inspiraţie rusă. Criticii o aseamănă cu legea "agentului străin" din 2012 din Rusia, care a fost folosită pentru a-i urmări pe criticii lui Vladimir Putin.

Disputa privind proiectul de lege a ajuns să fie considerată esenţială pentru ca Georgia, care a avut în mod tradiţional relaţii apropiate cu Occidentul, să continue să facă presiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO sau să construiască legături cu Rusia.

UE, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie, a declarat în repetate rânduri că proiectul de lege ar putea pune în pericol integrarea acestei ţări în blocul comunitar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici