- Home
- Externe
- BAGDAD, (02.12.2015, 08:55)
- Ioana Bojan
Premierul irakian declară că nu este nevoie ca Statele Unite să trimită forţe speciale împotriva ISIS
Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat că nu este nevoie ca Statele Unite să trimită mai multe forţe speciale pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, adăugând că Washingtonul ar trebui să ceară permisiunea Irakului pentru a face acest lucru, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.
Urmărește
4901 afișări
Premierul irakian declară că nu este nevoie ca Statele Unite să trimită forţe speciale împotriva ISIS(Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)
Abadi a făcut această declaraţie după ce secretarul american al Apărării, Ash Carter, a informat marţi Congresul că SUA vor trimite un contingent de circa 200 de membri ai forţelor speciale împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Potrivit unor oficiali, forţele speciale vor avea baza în regiunea autonomă kurdă din Irak.
"Nu avem nevoie de forţe terestre străine pe teritoriul irakian", a declarat Abadi, adăugând că "orice operaţiune militară sau desfăşurarea unor forţe străine - speciale sau nu - în orice loc din Irak nu poate avea loc fără aprobarea şi coordonarea sa şi respectarea deplină a suveranităţii irakiene".
Premierul irakian declara luni că Irakul "are suficienţi oameni şi hotărâre pentru a învinge Daesh (gruparea Stat Islamic)" singur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coşmarul a luat sfârşit. Marinarul român ţinut ostatic în Yemen, primit de ministrul Emil Hurezeanu
-
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „a vrut să lupte” la începutul războiului în loc să ajungă la un acord cu Putin: „El nu este un înger”
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
Citeşte şi: Statele Unite trimit un contingent pentru operaţiuni speciale în Irak şi Siria, contra reţelei Stat Islamic
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunţat marţi că Statele Unite vor trimite un contingent pentru operaţiuni speciale care va efectua misiuni în Irak şi Siria împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic (ISIS).
"În coordonare totală cu Guvernul Irakului, vom mobiliza un contingent de reacţie rapidă pentru misiuni speciale care să ofere asistenţă serviciilor de securitate irakiene şi miliţiilor kurde (Peshmerga)", a precizat Carter, citat de BBC.
Unitatea specială va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor şi pentru capturarea liderilor reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.
"Unitatea va putea efectua operaţiuni unilaterale şi în Siria", a precizat şeful Pentagonului, evidenţiind că nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc şi vizat de atacuri ale insurgenţilor şi ale grupurilor teroriste.
Administraţia Barack Obama este expusă criticilor pentru că refuză să declanşeze o intervenţie terestră masivă împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic, care ocupă vaste regiuni din Irak şi Siria, unde a proclamat un "califat".
Citeşte şi: Avioane Rafale de la bordul Charles De Gaulle au distrus un centru de comandament SI în Irak
Citeşte şi: Coaliţia internaţională condusă de SUA a efectuat 26 de raiduri aeriene contra ISIS în Irak şi Siria
O coaliţie formată din peste 60 de ţări şi condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.
În prezent, aproximativ 3.500 de militari americani efectuează misiuni de consiliere şi antrenament în favoarea forţelor irakiene.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe