- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul israelian s-a declarat dispus la "compromisuri durerose" pentru pace
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a declarat, marţi, pregătit pentru "compromisuri dureroase", dând asigurări, în faţa Congresului american, că "nu va abandona niciodată căutarea păcii".
Premierul israelian s-a declarat dispus la "compromisuri durerose" pentru pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Sunt dispus să fac compromisuri dureroase pentru a atinge această pace istorică" cu palestinienii, a spus el.
"Nu este uşor pentru mine, pentru că recunosc că, într-o pace veritabilă, trebuie să abandonăm părţi ale ancestralei patrii evreieşti. Trebuie să înţelegem că, în Iudeea-Samaria, evreii nu sunt ocupanţi", a adăugat el, referindu-se la Cisiordania.
Pacea nu a fost atinsă, până în prezent, în Orientul Mijlociu, din cauza unei lipse a acceptării existenţei Israelului de către palestinieni, a continuat premierul israelian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"În aceşti ultimi ani, palestinienii au refuzat, în două rânduri, oferte generoase (...). Pur şi simplu, nu au vrut să pună capăt conflictului", a afirmat el.
"Ei continuă să îşi educe copii în ură", a continuat Natanyahu. "Ei continuă să dea locurilor publice nume de terorişti. Şi, mai rău, continuă să perpetueze fantasma că Israelul va fi, într-o zi, sufocat de descendenţii refugiaţilor palestinieni", a adăugat acesta.
De asemenea, în faţa Congresului american, Benjamin Netanyahu i-a mulţumit preşedintelui Barack Obama pentru susţinerea sa "fermă" faţă de securitatea Israelului.
"Ne-aţi oferit cu foarte mare generozitate instrumentele care ne permit să apărăm noi-înşine Israelul. Vă mulţumim tuturor şi vă mulţumim dumneavoastră, domnule preşedinte Obama, pentru susţinerea fermă a securităţii Israelului. Ştiu că vremurile sunt grele, pe plan economic. Acesta este un lucru pe care îl apreciez profund", a declarat premierul israelian.
Duminică, Barack Obama a anunţat că ajutorul financiar american pentru apărarea Israelului a atins, sub preşedinţia sa, niveluri record.
Pentru prima dată, un sistem de interceptare anticipată a rachetelor, Domul de Fier, a fost pus în funcţiune cu succes de Israel, în urmă cu câteva săptămâni, împiedicând pătrunderea obuzelor lansate dinspre Fâşia Gaza.
Totodată, Netanyahu a dat asigurări că ţara sa va şti să se arate generoasă cu frontierele unui viitor stat palestinian, dar a reiterat, concomitent, refuzul său de a reveni la frontierele prevăzute de armistiţiul din 1967.
"Israelul va fi generos cu privire la mărimea statului palestinian, dar vom fi foarte fermi atunci când va fi vorba despre trasarea frontierei. Este un principiu important", a subliniat premierul israelian.
"Recunoaştem faptul că un stat palestinian rebuie să fie suficient de mare, pentru a fi viabil, independent şi prosper", a adăugat el.
Dar premierul israelian a repetat că ţara sa nu va accepta să revină la frontierele din 1967, despre care a firmat că "nu pot fi apărate", în timp ce preşedintele Barack Obama a apreciat, săptămâna trecută, că aceste linii de frontieră, stabilite prin armistiţiu, urmează să servească drept bază pentru negocierile cu palestinienii.
În plus, Netanyahu a pledat contra unei împărţiri a Ierusalimului, dând asigurări că oraşul ar trebui să rămână "capitala unită a Israelului".
Unele colonii evreieşti vor ajunge, într-un final, în afara frontierelor Israelului, după semnarea unui acord de pace cu palestinienii, a mai declarat Benjamin Netanyahu, în faţa Congresului.
"Statutul coloniilor va fi hotărât numai în cadrul negocierilor, dar trebuie să fim oneşti. Deci, spun, acum, ceva ce trebuie să fie spus în mod public, de toţi cei care sunt serioşi cu privire la pace: orice acord de pace, în orice acord de pace care pune capăt conflictului, unele colonii vor sfârşi prin a se găsi în afara frontierelor israeliene", a declarat el.
Pacea "nu poate fi negociată decât cu parteneri care sunt hotărâţi să o obţină. Iar Hamas nu este un partener pentru pace", ci "rămâne angajată să distrugă Israelul", a mai spus Netanyahu.
"Israelul este pregătit să se aşeze astăzi şi să negocieze pace acu Autoritatea Palestiniană. Cred că putem pregăti un viitpr strălucitor pentru copiii noştri. Dar Israelul nu va negocia cu versiunea palestiniană a al-Qaida", a subliniat el.
De asemenea, Benjamin Netanyahu a lansat un apel la o "opoziţie cu forţă" faţă de o recunoaştere a statului palestinian la ONU.
"Tentativa palestiniană care vizează impunerea unui acord prin intermediul ONU nu va aduce pacea. Va trebui ca toţi cei care vor ca acest conflict să ia sfârşit să se opună cu forţă acestui lucru", a subliniat Netanyahu.
El se referea la voinţa palestinienilor de a fi recunoscuţi ca stat la ONU.
Palestinenii au statut de observatori la ONU, iar preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, în septembrie, că speră ca aceştia să devină membri cu drepturi depline, în 2011.
Potrivit datelor misiunii palestiniene la ONU, peste o sută de ţări din lume recunosc Palestina ca stat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO