Netanyahu ar urma să se întâlnească cu omologul său maghiar, Viktor Orbán, precum și cu alți oficiali maghiari de nivel înalt, înainte de a se întoarce în Israel la data de 6 aprilie, relatează Politico.
Netanyahu este vizat de un mandat de arestare al CPI care îl acuză de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza. Potrivit Le Monde, Ungaria consideră că nu trebuie să respecte deciziile CPI.
Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie 2023, când gruparea teroristă a ucis aproximativ 1.200 de persoane și a răpit 251. De atunci, ofensiva israeliană a ucis peste 50.000 de persoane în Gaza și a strămutat mai mult de 90% din populația din zonă.
Pe 18 martie, un armistițiu fragil între Israel și Hamas s-a încheiat când forțele armate israeliene au reluat atacurile aeriene și incursiunile terestre. Cei trei mediatori – Egipt, Qatar și Statele Unite – depun eforturi pentru a obține un alt acord, precum și eliberarea ultimilor ostatici israelieni deținuți în Gaza.
Sâmbătă, Hamas a declarat că a acceptat un nou plan de încetare a focului propus de mediatori. Cu toate acestea, Israelul a făcut o contra-propunere.
Un atac israelian ar fi ucis opt persoane, inclusiv cinci copii, duminică, în prima zi a Eid al-Fitr, care marchează sfârșitul Ramadanului.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în luna ianuarie, într-o postare pe pagina sa de X, că „România şi Israelul împărtăşesc o relaţie de importanţă strategică”. De asemenea, social-democratul a menţionat şi că se fac pregătiri pentru reuniunea comună a guvernelor celor două ţări, „care va avea loc la Bucureşti, la care l-am invitat pe premierul israelian să participe”.