Abe, un conservator cu convingeri naţionaliste, s-a deplasat de dimineaţă la acest locaş de cult situat în centrul oraşului Tokyo, la exact un an de când a redevenit prim-ministru.
Niciun premier nipon în funcţie nu a mai efectuat o astfel de vizită după cea a lui Junichiro Koizumi, pe 15 august 2006.
Vizita domnului Abe este total inacceptabilă pentru poporul chinez, iar Japonia va trebui să asume consecinţele”, a reacţionat Luo Zhaohui, un oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe. „Gestul face mult rău popoarelor din Asia, deşi domnul Abe a dat asigurări că nu vrea să rănească sentimentele chinezilor şi sud-coreenilor”, a adăugat oficialul chinez.
Coreea de Sud şi-a exprimat „furia” faţă de gestul premierului Japoniei. „Nu putem decât să deplângem şi să exprimăm furia pentru vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni”, a afirmat ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-Ryong. „Această vizită evidenţiază un comportament anacronic care afectează fundamental nu doar relaţiile dintre Coreea de Sud şi Japonia, ci şi stabilitatea şi cooperarea în Asia de Nord-Est”, a adăugat oficialul de la Seul.
Washingtonul consideră că gestul premierului Japoniei nu va face decât să „exacerbeze tensiunile” cu ţările vecine. „Japonia este un aliat preţios şi un prieten. Cu toate acestea, Statele Unite sunt dezamăgite că Guvernul Japoniei a avut această iniţiativă care va exacerba tensiunile cu vecinii Japoniei”, a comunicat ambasada americană din Tokyo.
Sanctuarul shintoist Yasukuni îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de militari care au murit în războaiele Japoniei. Printre aceştia se numără 14 criminali de război condamnaţi după 1945 de către Aliaţi, inclusiv generalul Hideki Tojo, premier al Japoniei în timpul atacului de la Pearl Harbor, efectuat împotriva Statelor Unite pe 7 decembrie 1941.
Sanctuarul este condamnat de China şi de Coreea de Sud, ţări ale căror relaţii cu Japonia sunt în continuare marcate de atrocităţile comise de trupele imperiale nipone în timpul colonizării Peninsulei Coreea (1910-1945) şi al ocupării parţiale a Chinei (1931-1945).