Premierul japonez vizitează nord-estul ţării şi zona centralei Fukushima

Premierul japonez, Naoto Kan, a vizitat sâmbătă, pentru prima dată, regiunea de nord-est a ţării, devastată de cutremurul din 11 martie, şi zona centralei nucleare Fukushima, unde AIEA consideră că "situaţia rămâne foarte gravă", relatează AFP.

Urmărește
4 afișări

Kan a vizitat sâmbătă portul pescăresc Rikuzentakata, unde 2.300 de persoane au murit sau au fost date dispărute în urma seismului urmat de un tsunami devastator.

Bilanţul oficial provizoriu al cutremurului indică, în total, peste 27.000 de morţi şi dispăruţi.

Rikuzentakata - oraş cu 24.500 de locuitori înaintea cutremurului - a fost distrus aproape în totalitate în urma seismului. Kan s-a întâlnit cu echipele de salvare şi cu supravieţuitorii şi a anunţat că guvernul intenţionează să acorde sprijin industriei pescuitului, grav afectată de catastrofă.

Ulterior, el a vizitat un vast complex sportiv, situat la circa 20 de kilometri de centrala Fukushima Daiichi (Fukushima 1), rechiziţionat de autorităţi pentru a fi folosit ca bază pentru operaţiunile desfăşurate la centrala nucleară.

El a discutat cu angajaţii companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), dar şi cu pompieri şi militari care participă la operaţiunile de răcire a reactoarelor avariate.

"Vă mulţumesc pentru activitatea voastră formidabilă. Trebuie să oprim, cu orice preţ, extinderea (avariilor) şi să continuăm până vom putea demonstra că ţara noastră a depăşit cutremurul şi valurile seismice", a spus Kan.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat vineri că nivelul radioactivităţii în satul Iitate, situat la 40 de kilometri de centrală, a scăzut, revenind în limitele de siguranţă.

Miercuri, AIEA anunţase că a măsurat un nivel de radiaţii "care justifică evacuarea" satului, însă guvernul japonez a exclus extinderea zonei de evacuare, limitată în prezent la 20 de kilometri în jurul centralei.

Directorul AIEA a afirmat vineri că situaţia de la Fukushima rămâne foarte gravă. "Însă Japonia nu este singură (...) Acum, cel mai important lucru este să punem capăt acestei situaţii de criză", a afirmat japonezul Yukiya Amano.

Centrala nucleară a fost avariată după cutremurul din 11 martie, urmat de valuri seismice cu înălţimi de până la 14 metri, care au produs defecţiuni ale sistemelor de răcire a reactoarelor şi ale generatoarelor de rezervă. Personalul centralei injectează în continuare apă în reactoare şi inundă bazinele de depozitare a combustibilului uzat, pentru a împiedica o creştere a temperaturii acestuia.

Deversările masive de apă radioactivă au provocat însă inundarea parţială a camerelor de control, ceea ce a îngreunat activitatea tehnicienilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici