Premierul kosovar critică UE pentru că a plasat în detenţie un fost lider de gherilă: "Este o ruşine, nu justiţie"

Premierul din Kosovo şi fostul lider al gherilei kosovare, Hashim Thaci, a criticat luni Misiunea UE din teritoriu (Eulex) pentru că a plasat în detenţie un alt lider al gherilelor kosovare suspectat de crime de război.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului Premierul kosovar critică UE pentru că a plasat în detenţie un fost lider de gherilă: "Este o ruşine, nu justiţie"

Fatmir Limaj (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Eulex nu poate să aresteze în secret, în timpul nopţii, în spatele unor instituţii legitime ale Republicii Kosovo, combatanţi ai libertăţii", a declarat Thaci în timpul unei ceremonii a forţei de securitate kosovare.

"Este inacceptabil. Este o ruşine, nu este justiţie", a subliniat el.

Thaci a făcut aluzie la decizia de sâmbătă a Curţii Supreme din Kosovo, aflată sub egida UE, de a-l plasa în detenţie preventivă pe Fatmir Limaj, fost lider al gherilei kosovare şi, în prezent, deputat în Parlamentul kosovar din partea Partidului Democratic din Kosovo (PDK) al premierului, înainte de a fi rejudecat în apel pentru crime de război de care a fost achitat în mai.

Limaj şi alţi trei foşti lideri ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), gherila separatistă albaneză care a luptat împotriva forţelor sârbe, au fost achitaţi de un tribunal european în cazul torturării şi uciderii unui civil kosovar albanez şi a şapte prizonieri de război sârbi în 1999 într-o tabără de prizonieri situată lângă satul Klecka, în apropiere de Priştina.

Data viitorului proces, numit "Cazul Klecka", considerat ca unul dintre cele mai importante procese din Kosovo cu privire la crime de război, nu a fost încă fixată.

Odată cu deschiderea acestui proces, pentru prima dată unul dintre cei mai însemnaţi lideri ai UCK, care a luptat împotriva forţelor liderului sârb Slobodan Miloşevici, a fost judecat pentru crime de război în faţa unei jurisdicţii locale.

Războiul, care s-a soldat cu 13.000 de morţi, s-a încheiat prin bombardamente aeriene ale NATO în iunie 1999 care au obligat forţele loiale lui Miloşevici să se retragă din acest teritoriu.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. Câteva luni mai târziu, Bruxellesul lansa misiunea Eulex cu scopul de a consolida autoritatea legii şi a aduce sprijinul său instanţelor judiciare locale în tratarea celor mai sensibile cazuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici