Premierul kosovar este acuzat de legături cu mafia albaneză în documente NATO - presă

Premierul kosovar, Hashim Thaci, a fost identificat drept unul dintre "peştii mari" ai crimei organizate din ţara sa, potrivit unor rapoarte ale serviciilor militare de informaţii occidentale, oferite publicaţiei britanice, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Urmărește
31 afișări

Documente NATO, care poartă inscripţia "secret", arată că Statele Unite şi puterile occidentale care susţin Guvernul kosovar au cunoştinţe extinse despre legăturile sale cu activităţile criminale, de mai mulţi ani. Acestea identifică, totodată, un alt politician aflat la putere în Kosovo ca având legături cu mafia albaneză, dar precizează că acesta exercită un control considerabil asupra lui Thaci, un fost lider de gherilă.

Marcate cu inscripţia "USA KFOR", documentele oferă informaţii detaliate despre reţelele de crimă organizată din Kosovo, pe baza rapoartelor agenţiilor occidentale de informaţii şi informatorilor. Ele prezintă, totodată, amplasarea geografică a grupărilor infracţionale, alături de detalii asupra legăturilor familiale şi de afaceri. Rapoartele au fost realizate de KFOR, Forţa NATO de Menţinere a Păcii în Kosovo. Forţele KFOR au intervenit în războiul din 1999, ajutând la stoparea campaniei de epurare etnică a forţelor sârbe conduse de Slobodan Miloşevici.

NATO a anunţat că a declanşat o "investigaţie internă" asupra scurgerii de date către The Guardian, ele reprezentând analize informative produse în jurul lui 2004, imediat după ce tensiunile cu sârbii au alimentat proteste în Kosovo.

În aceste documente, Thaci este identificat ca un membru al "triumviratului" "celor mai mari peşti" din mediile infracţionale. La fel este considerat Xhavit Haliti, fost şef al logisticii în cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo, care, în prezent este un apropiat aliat al premierului şi parlamentar în cadrul partidului PDK, la putere. Haliti urma să facă parte din delegaţia oficială a Kosovo prezentă marţi la Strasbourg, în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), deşi a jucat un rol foarte important în discreditarea în public al raportului Marty.

Rapoartele NATO sugerează că, în spatele rolului său de politician proeminent, Haliti este, de asemenea, un lider al crimei organizate, care poartă asupra sa un pistol de calibrul nouă milimetri şi care are o influenţă considerabilă asupra premierului. Descriindu-l drept "puterea din spatele lui Hashim Tahci", unul dintre dintre rapoarte arată că Haliti are legături puternice cu mafia albaneză si serviciile secrete kosovare (KShiK). Acesta sugerează că Haliti şi-a însuşit un fond destinat războiului, după care s-a îndreptat către crima organizată - "prostituţie, trafic de arme şi de droguri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici