Premierul moldovean s-a întâlnit cu reprezentanţii protestatarilor, respingând apelul lor la demisie

Reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au întâlnit cu premierul moldovean, Valeriu Streleţ, care a respins apelul lor la demisie, apreciind că aceasta ar fi un act de trădare, în condiţiile în care ţara se confruntă cu probleme complexe, relatează IPN în pagina online.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului Premierul moldovean s-a întâlnit cu reprezentanţii protestatarilor, respingând apelul lor la demisie

Premierul moldovean s-a întâlnit cu reprezentanţii protestatarilor, respingând apelul lor la demisie

Reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit joi cu Streleţ, reiterând revendicările din proclamaţia adoptată la 6 septembrie, printre care se numără şi demisia Guvernului. Premierul a spus însă că Executivul nu va demisiona din proprie iniţiativă în condiţiile în care ţara se confruntă cu probleme complexe, care trebuie soluţionate, dar şi pe motiv că o eventuală demisie ar constitui un act de trădare în raport cu cei care au votat la 30 noiembrie pentru partidele din Alianţa pentru Integrare European (AIE).

Valeriu Streleţ a declarat că majoritatea solicitărilor formulate de protestatari sunt în afara competenţei Guvernului. "Îmi exprim regretul pentru faptul că cetăţenii sunt nevoiţi să protesteze, conştientizând totodată că problemele curente cu care se confruntă Republica Moldova sunt consecinţele unor procese care s-au acumulat pe parcursul mai multor ani", a notat premierul, menţionând că autorităţile sunt gata să discute toate aceste probleme cu partenerii sociali, inclusiv cu reprezentanţii cetăţenilor care protestează paşnic în PMAN.

Premierul a afirmat că Executivul este deschis să discute revendicările agricultorilor, pensionarilor şi altor grupuri sociale într-un mod civilizat. Totodată, a fost calificat drept iresponsabil şi periculos apelul protestatarilor care vizează stoparea asistenţei financiare din partea partenerilor de dezvoltare pentru suportul bugetar, fapt ce ar putea aprofunda criza financiară în Republica Moldova. Premierul a mai spus că o eventuală demisie a Guvernului ar putea avea loc doar în cazul exprimării votului de neîncredere de către Parlament.

Preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, a declarat că demisia nu este un scop în sine, ci "un mijloc de scoatere a ţării din captivitate, de scoatere a instituţiilor de stat, care ar trebui să stea în slujba oamenilor, din mâna unor oligarhi din în spatele acestei guvernări". Năstase l-a întrebat pe premier de ce încă nu au fost demişi funcţionarii din cauza cărora s-a ajuns la această situaţie în ţară şi de ce nu s-au luat măsuri în privinţa revendicărilor enunţate la precedentele întruniri din PMAN.

"Astăzi am fi putut să ne aflăm într-un moment în care marea lor majoritate ar fi fost soluţionate sau, cel puţin, o parte din ele", a declarat Andrei Năstase, menţionând că protestatarii insistă pe alegerea preşedintelui prin vot direct şi executivul ar putea veni cu o iniţiativă legislativă în acest sens.

La finalul întrunirii, premierul a dat asigurări că pe segmentul guvernamental sarcinile incluse în programul de guvernare vor fi realizate. La rândul său, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale a menţionat că în interesul ţării vor continua discuţiile, dar şi presiunile, în cazul în care acestea se impun.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici