„Confirmăm marelui popor sirian că nu va exista dialog cu regimul lui Bashar al-Assad”, a declarat Hitto.
După aproximativ 14 ore de discuţii, Hitto a fost ales în noaptea de luni spre marţi de către majoritatea membrilor Coaliţiei Naţionale Siriene.
În prezent, el trebuie să constituie un Guvern însărcinat să administreze regiunile siriene trecute sub contolul rebeliunii, unde acest organ executiv ar trebui să aibă sediul.
Liderul Coaliţiei, Ahmed Moaz al-Khatib, s-a declarat pregătit, la sfârşitul lui ianuarie, să înceapă discuţii directe cu reprezentanţi ai regimului care nu au „sânge pe mâini”, menţionând printre condiţii eliberarea unor prizonieri şi precizând că orice formă de dialog va trebui în mod necesar să prevadă îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad.
Însă al-Khatib a afirmat marţi pentru AFP că uşa a fost de-acum închisă pentru astfel de discuţii.
„Regimul a declinat această propunere (de discuţii), nu opoziţia. Ideea din spatele propunerii era de a uşura suferinţele poporului sirian. Din nefericire, unele ţări au folosit-o pentru a favoriza propria agendă în Siria”, a afirmat el.
„Propunerea de discuţii a fost declinată înainte ca noi să alegem premierul interimar”, a adăugat al-Khatib.
În discursul său, Hitto a acuzat puterea siriană că este „o bandă care (…) a distrus ţara” şi a enumerat o parte din priorităţile viitorului Guvern.
„Prioritatea noastră principală este să folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a îndepărta de la putere regimul lui Bashar al-Assad”, a subliniat el, dând asigurări că va acorda „orice ajutor posibil” populaţiei trecute sub controlul rebeliunii.
„Vă promitem că vom înfrunta provocările împreună”, a clamat el.
Referindu-se la componenţa viitorului Guvern, Hitto a respins ideea că va fi alcătuit pe interese politice.
„Acest Guvern nu va fi fondat pe interese politice. Vom alege miniştrii şi consilierii pe baza competenţei”, a spus el.
El a precizat că Executivul, care ar trebui să fie constituit într-o lună, potrivit unor membri din cadrul Coaliţiei, va „colabora cu Armata Siriană Liberă” (ASL), principala forţă armată a rebeliunii, pentru a asigura „securitatea şi statul de drept” în regiunile aflate sub administraţia sa. Guvernul va „lupta împotriva criminalităţii” şi va „limita proliferarea armelor”, a continuat el.
Şeful Statului Major al ASL, Selim Idriss, a anunţat luni, înainte de alegerea lui Hitto, că organizaţia sa va activa sub egida Guvernului interimar.
Ministrul a completat că noul Executiv va „proteja infrastructura şi resursele publice şi private”, va administra posturile de frontieră aflate în mâinile rebeliunii şi va coordona ajutorul umanitar internaţional.