Premierul Poloniei anunţă anumite concesii faţă de UE privind reforma sistemului judiciar

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat, vineri, că guvernul său va face anumite concesii faţă de Uniunea Europeană în privinţa reformării sistemului judiciar din ţară, dar va păstra cea mai importantă parte a proiectului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
714 afișări
Imaginea articolului Premierul Poloniei anunţă anumite concesii faţă de UE privind reforma sistemului judiciar

Premierul Poloniei anunţă anumite concesii faţă de UE privind reforma sistemului judiciar

Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a prezentat un plan pentru schimbarea mai multor elemente din reformele judiciare, ca răspuns la criticile din partea Comisiei Europene potrivit cărora noile măsuri legislative subminează statul de drept.

"Vreau ca esenţa, care cuprinde cele mai importante elemente ale reformei, să rămână neatinsă, dar, în acelaşi timp, analizăm ceva ce ar permite celeilalte părţi să spună <Oh, se poate ajunge la un compromis cu Polonia>", a spus Mateusz Morawiecki.

În cadrul propunerii iniţiale de reformă, ministrul Justiţiei primea puterea de a demite preşedinţii de instanţă fără a oferi vreo justificare şi fără raportul unui corp de control. Una dintre concesiile propuse de guvernul polonez prevede faptul că ministrul Justiţiei trebuie să solicite avizul judecătorilor în aceste situaţii.

Premierul Poloniei a precizat că este prea devreme pentru a spune dacă aceste concesiile sunt suficiente pentru acordul Bruxelles-ului, dar că propunerile au fost primite pozitiv de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Dar ar fi prematur să spunem astăzi care va fi reacţia finală a preşedintelui. Cu siguranţă, percepţia sa înţeleaptă, atitudinea lui care acceptă compromisul poate fi foarte utilă în acest caz", a mai spus Morawiecki.

Reformele controversate din Polonia includ reducerea vârstei de pensionare a membrilor Curţii Supreme de Justiţie, ce ar presupune retragerea din activitate a 40% dintre cei 80 de judecători ai instanţei, desemnarea de către Parlament a membrilor Consiliului Naţional Judiciar, precum şi crearea unor noi secţii ale Curţii Supreme care pot iniţia proceduri disciplinare şi pot revizui deciziile judiciare emise după anul 1997.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez. Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxelles-ul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici