- Home
- Externe
- VARŞOVIA , (02.05.2019, 23:04)
- Marinela Sarbu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Poloniei: UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile din luna mai
Uniunea Europeană este blocată într-un cerc vicios, iar pentru a ieşi din această criză UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile pentru Parlamentului European din luna mai, scrie premierul polonez Mateusz Morawiecki înt-un articol publicat pe site-ul Politico.eu.
Urmărește
1658 afișări
Mateusz Morawiecki: UE trebuie să-şi schimbe urgent direcţia după alegerile din luna mai
"Am trecut prin multe crize în trecut, însă situaţia în care ne aflăm astăzi este cea mai gravă: Brexitul, valurile ulterioare de migraţie, terorismul, încetinirea economică, datoria publică în multe state membre - toate acestea au ridicat îndoieli serioase asupra viitorului proiectului european în rândul cetăţenilor săi", notează premierul polonez.
După părerea sa, răspunsul Bruxellesului la aceste crize a fost acela de a centraliza puterea, de a uita de democraţie, de transparenţă şi de responsabilitate şi de a ignora suveranitatea naţională, aceasta fiind o abordare profund greşită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
El apreciază că UE trebuie să se reinventeze pentru a le oferi speranţe noi, iar dacă blocul comunitar nu va acţiona, alegătorii europeni vor fi din ce în ce mai dezamăgiţi.
Morawiecki consideră că cel mai important lucru ar fi că UE trebuie să se întoarcă la rădăcini ca o uniune a naţiunilor puternice, egale şi libere, iar europenii au nevoie de o UE sensibilă din punct de vedere social; ambiţioasă şi inovatoare; fermă faţă de monopoluri şi de protecţionism; şi sigură.
Premierul polonez propune un plan în cinci puncte pentru viitorul Uniunii Europene respectiv ccombaterea inegalităţilor, sporirea inovaţiei, combaterea monopolurilor şi a protecţionismului, sporirea cheltuielilor pentru apărare şi protejarea frontierelor şi democraţia.
"Din ce în ce mai mulţi europeni sunt atenţi la instituţiile UE şi se îndoiesc de imparţialitatea lor. Bruxelles pare să trateze mai bine unele state membre decât altele, abordând deficitele bugetare, ajutoarele de stat sau reformele instituţionale care par a fi diferite în funcţie de ţările implicate", scrie Morawiecki.
De asemenea, UE trebuie să facă o treabă mult mai bună în a asigura aplicarea corectă a normelor între ţările membre.
"Este inacceptabil ca autorităţile UE să critice instituţiile unor ţări pentru practici pentru care nu ridică obiecţii în altă parte", spune acesta.
În concepţia sa, în centrul său, UE se referă la libertate - libertatea economică, libertatea de exprimare, libertatea de sărăcie şi excluderea. Fără libertate, construirea unei case europene comune şi a unui viitor european comun devin imposibilă.
"A sosit momentul să reformăm democraţia noastră europeană şi să ne unim în diversitatea care a fost întotdeauna o mare putere a Europei. Avem nevoie de o Uniune a Naţiunilor 2.0, care să adapteze viziunea fondatorilor Europei - Robert Schuman, Jean Monnet, Charles de Gaulle, Alcide de Gasperi şi Konrad Adenauer - la provocările din epoca noastră", conchide acesta.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Paris: „Vestele galbene” au încercat să forţeze intrarea într-o secţie a spitalului unde a murit Prinţesa Diana
Citește și: Brexit: Peste 600.000 de persoane au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie/ România, printre ţările cu cei mai mulţi solicitanţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe