Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Hotărârea privind Articolul 50 subliniază confuzia Guvernului britanic în chestiunea Brexit

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a afirmat că hotărârea Înaltei Curţi privind Articolul 50, conform căreia iniţierea procesului de ieşire din UE trebuie să fie aprobată de Parlament, subliniază haosul şi confuzia din sânul Guvernului britanic, notează agenţia de ştiri Reuters.

Urmărește
3213 afișări
Imaginea articolului Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Hotărârea privind Articolul 50 subliniază confuzia Guvernului britanic în chestiunea Brexit

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Hotărârea privind Articolul 50 subliniază confuzia Guvernului britanic în chestiunea Brexit

"(Hotărârea) este semnificativă şi subliniază haosul şi confuzia din sânul guvernului britanic," a declarat Sturgeon în faţa Parlamentului scoţian.

"Ar trebui să ne amintim că refuzul lor de a permite un vot în Camera Comunelor nu se datorează unei chestiuni ce ţine de un înalt principiu constituţional, ci pentru că nu au o poziţie coerentă şi sţiu că dacă şi-ar prezenta cazul în faţa (Camerei Comunelor) ar fi daţi în vileag," a adăugat premierul de la Edinburgh.

"(Parlamentarii Partidului Naţional Scoţian) cu certitudine că nu vor vota împotriva dorinţelor sau intereselor poporului scoţian," a mai declarat Sturgeon.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis că premierul britanic nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiază în mod oficial procesul de ieşire din UE, fără acordul Parlamentului.

Anterior, premierul Theresa May a declarat că va invoca articolul 50 în jurul datei de 31 martie, pe baza unei prerogative regale care permite Guvernului de la Londra să se retragă din tratatele internaţionale.

Pe de altă parte, judecătorii au stabilit că "prerogativele Coroanei nu permit Guvernului" să iniţieze procesul de ieşire din UE.

Guvernul britanic a comunicat că va contesta decizia, afirmând că britanicii au votat să părăsească Blocul comunitar în cadrul unui referendum aprobat printr-un act al Parlamentului "şi Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului".

John Kerr, fost ambasador britanic la UE, care s-a ocupat de elaborarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, a declarat că în cazul în care Scoţia şi-ar declara independenţa, atunci cel mai probabil ar primi destul de rapid statutul de membru UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici