Premierul slovac vrea să-i plaseze pe copiii romi în internate
Premierul slovac Robert Fico a declarat marţi că plasarea copiilor romi în internate este singura soluţie pentru problemele minorităţii rome din Slovacia, atrăgându-şi astfel critici din partea militanţilor pentru apărarea drepturilor omului.
Premierul slovac vrea să-i plaseze pe copiii romi în internate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Principalul obiectiv al următorului Guvern va trebui să fie trimiterea cât mai repede posibil a copiilor în internate şi detaşarea lor treptată de viaţa pe care o duc în taberele de romi", a precizat el, cu trei luni înaintea alegerilor legislative.
"În caz contrar, vom creşte o altă generaţie de oameni incapabili să fie utili societăţii", a adăugat premierul slovac.
În Slovacia există peste 600 de comunităţi de romi, care trăiesc fără electricitate, canalizare şi apă curentă. Majoritatea locuiesc departe de capitala relativ prosperă, Bratislava.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Situația de pe frontul din Ucraina se deteriorează. Ce îi cere viitoarea Administrație Trump lui Zelenski
-
USR cere numirea unui nou Avocat al Poporului: am devenit ţara mandatelor expirate ocupate abuziv
-
A greşit Zelenski că nu a acceptat propunerile Franţei şi ale SUA de la finalul anului 2022 şi din vara lui 2023, pentru un acord de încetare a focului?
-
Incendiile din California pun sub semnul întrebării organizarea Jocurilor Olimpice din 2028 la LA
"Acest proiect nu va rezolva principala problemă a minorităţii rome: segregarea", a afirmat Branislav Tichy care conduce filiala slovacă a organizaţiei Amnesty International.
"Orice excludere suplimentară a copiilor romi din sistemul educaţional comun va fi o încălcare a drepturilor lor", a adăugat el.
Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a criticat săptămâna trecută Slovacia, subliniind că situaţia romilor s-a deteriorat.
"În timp ce Uniunea Europeană şi unele guverne ale statelor membre s-au străduit să amelioreze situaţia romilor, în multe alte ţări, dintre care Slovacia şi Cehia, condiţiile lor de viaţă par a se deteriora", a menţionat ea într-un raport.
Potrivit organizaţiei Amnesty International, numai 3 la sută din copiii romi termină studiile gimnaziale şi doar 0,3 la sută obţin o diplomă universitară.
Numărul oficial al romilor care trăiesc în Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, este de 89.000, potrivit recensământului naţional realizat în 2001.
"Numărul lor real ar putea fi de circa 350.000", a declarat un etnolog din cadrul Academiei de Ştiinţe din Slovacia, specializat în situaţia romilor.
Uniunea Europeană, la care Slovacia a aderat în 2004, are o populaţie romă estimată între 11 şi 12 milioane de persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO