„Se observă ameliorări”, a declarat miercuri, pentru Reuters, secretarul general adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Jan Eliasson. „Ar fi extraordinar dacă am putea înregistra un progres acum, mai ales în acest moment de criză pe frontul refugiaţilor”.
În timp ce conflictul sirian a alungat milioane de oameni din casele lor şi a alimentat valul de sute de mii de persoane care au ajuns în acest an în Europa, acesta este doar un aspect al unui fenomen global al migraţiei pe care, potrivit lui Eliasson, guvernele ar trebui să îl adopte drept o oportunitate de dezvoltare pe termen lung.
„Într-o eră a globalizării, bineînţeles că fiecare ţară este parte din lume, dar din ce în ce mai mult lumea este de asemenea parte din ţările noastre”, a spus el.
Ţările s-au confruntat cu probleme privind sistemele de sănătate şi de educaţie, ocuparea locurilor de muncă şi tensiuni sociale din cauza imigraţiei, a subliniat el, cerând guvernelor să evite tentaţia de a finanţa ajutorul de urgenţă pentru refugiaţi, prin renunţarea la ajutorul pentru dezvoltare pe termen lung, care poate atenua unele cauze ale migraţiei.
„Însă ar trebui să vedeţi acest lucru din perspectiva mai largă a demografiei în Europa”, a spus el, observând o nevoie de îngrijitori pentru populaţia îmbătrânită.
Comparând procesul de migraţie cu alte provocări pentru umanitate cum ar fi schimbările climatice, el a spus: „În lumea complexă şi globalizată de astăzi, soluţia bună la nivel internaţional este în interesul naţional al fiecărei naţiuni”.