- Home
- Externe
- OSLO, (09.10.2015, 12:06)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiul Nobel pentru PACE, obţinut de Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia
Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit, vineri, Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, "pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste" în această ţară, după revoluţia din 2011, a anunţat Comitetul Nobel norvegian.
Urmărește
12882 afișări
Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia, laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe 2015
Cvartetul a fost format în vara lui 2013, când procesul de democratizare din Tunisia era în pericol să se prăbuşească din cauza asasinatelor politice şi a tulburărilor sociale. Acesta a stabilit un proces politic alternativ, paşnic, într-un moment în care ţara era în pragul războiului civil. Astfel, Cvartetul a permis Tunisiei să stabilească, în decurs de câţiva ani, un sistem constituţional de guvernare care să garanteze drepturile fundamentale ale întregii populaţii, indiferent de gen, convingeri politice sau religioase, informează un comunicat al Comitetului Nobel.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Cvartetul pentru Dialog Naţional a inclus patru organizaţii din societatea civilă tunisiană: Uniunea Generală Tunisiană a Muncii (UGTT), Confederaţia Tunisiană a Industriei, Comerţului şi Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiană a Drepturilor Omului (LTDH) şi Ordinul Tunisian al Avocaţilor.
Aceste organizaţii reprezintă diferite sectoare şi valori ale societăţii tunisiene: munca şi bunăstarea, principiile statului de drept şi drepturile omului. În baza acestora, Cvartetul şi-a exercitat rolul de mediator şi forţă motrice pentru a avansa dezvoltarea democratică pe cale paşnică a Tunisiei, cu o mare autoritate morală.
Premiul Nobel pentru Pace pe 2015 este acordat acestui Cvartet, nu celor patru organizaţii individuale, precizează Comitetul Nobel.
Primăvara Arabă şi-a avut originea în Tunisia în 2010-2011 şi s-a extins rapid în mai multe ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În multe dintre aceste ţări, lupta pentru democraţie şi drepturi fundamentale a ajuns în impas sau chiar a suferit regrese. Tunisia, însă, a parcurs tranziţia democratică datorită unei societăţi civile vibrante, care cere respect pentru drepturile fundamentale ale omului, precizează comunicatul.
Un factor esenţial datorită căruia revoluţia din Tunisia a culminat cu alegeri democratice paşnice, toamna trecută, a fost efortul depus de Cvartet pentru a sprijini activitatea adunării constituante şi a asigura aprobarea procesului constituţional de către populaţie. Cvartetul a deschis calea dialogului paşnic între cetăţeni, partidele politice şi autorităţi şi a ajutat la găsirea unor soluţii bazate pe consens la o serie de provocări de natură politică şi religioasă.
Dialogul naţional stabilit de Cvartet a contracarat răspândirea violenţei în Tunisia, iar rolul său este, prin urmare, comparabil cu acela al congreselor păcii la care se referă Alfred Nobel în testamentul său, a apreciat Comitetul Nobel norvegian.
Cursul urmat de evenimentele din Tunisia după căderea regimului autoritar al lui Ben Ali în ianuarie 2011 este unic şi remarcabil din mai multe motive. În primul rând, arată că mişcările politice islamiste şi laice pot coopera pentru a atinge rezultate semnificative în interesul ţării. Exemplul Tunisiei subliniază valoarea dialogului şi spiritul naţional într-o regiune marcată de conflict. În al doilea rând, tranziţia din Tunisia arată că instituţiile societăţii civile şi organizaţiile pot juca un rol crucial în democratizarea unei ţări, şi că un astfel de proces, chiar şi în circumstanţe dificile, poate duce la alegeri libere şi un transfer paşnic al puterii. Cvartetului pentru Dialog Naţional trebuie să i se acorde o mare parte din credit pentru aceste rezultate şi pentru că s-a asigurat că beneficiile Revoluţiei Iasomiei nu s-au pierdut.
Tunisia se confruntă cu provocări politice, economice şi de securitate semnificative. Comitetul Nobel norvegian speră că premiul de anul acesta va contribui la menţinerea democraţiei în Tunisia şi va fi o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care vor să promoveze pacea şi democraţia în Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi restul lumii. Mai mult, premiul este menit să încurajeze poporul tunisian, care în pofida unor provocări majore a pus bazele unei unităţi naţionale, Comitetul sperând că aceasta va fi un exemplu de urmat în alte ţări, conchide comunicatul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe