Presa bosniacă salută arestarea lui Ratko Mladici

Presa din Bosnia saluta vineri "căderea bestiei", la o zi de la arestarea în Serbia a lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor bosniaci în timpul războiului din 1992-1995, un conflict soldat cu circa 100.000 de morţi.

Urmărește
143 afișări
Imaginea articolului Presa bosniacă salută arestarea lui Ratko Mladici

Presa bosniacă salută arestarea lui Ratko Mladici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Căderea bestiei", titrează pe prima pagină cotidianul Dnevni Avaz, cu o fotografie a lui Mladici realizată din spate, înconjurat de poliţie şi intrând într-un tribunal din Belgrad.

"Serbia îl arestează pe Mladici, la 16 ani după genocid", subliniază cotidianul care apare la Sarajevo, referindu-se la masacrul de la Srebreniţa.

"În sfârşit!", exclamă Oslobodjenje, un alt cotidian din capitala bosniacă, ai cărei locuitori au trăit un asediu de 44 de luni din partea forţelor Ratko Mladici.

În paginile din interior, acest cotidian publică o fotografie a lui Mladici, înconjurat de mai mulţi militari, mărşăluind la 11 iulie 1995 pe străzile din Srebreniţa, oraş din Bosnia orientală care a devenit în zilele următoare teatrul celui mai grav masacru comis în Europa de la al Doilea Război Mondial: circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani au fost ucişi de forţele sârbe din Bosnia.

Oslobodjenje îl califică pe Ratko Mladici drept "generalul răzbunării, la sângelui şi lacrimilor".

"Pentru victimele lui Mladici, arestarea sa reprezintă fără îndoială o satisfacţie, dar tardivă. În ceea ce priveşte Serbia, imaginea sa va fi mult mai bună în ochii lumii. Totuşi, timpul va arăta dacă Serbia s-a ameliorat în realitate", scrie Oslobodjenje în editorialul său.

Arestarea lui Mladici este, de asemenea, pe prima pagină a ziarelor din Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, dar vestea este prezentată factual. Un singur ziar, Fokus, se întreabă pe prima pagină: "Cât costă trădarea?".

Dnevni Avaz apreciază, la rândul său, că Serbia a decis să recurgă la arestarea fostului general după ce a înţeles că "nu poate conta pe o apropiere de UE cu Mladici în libertate".

"Când (Serbia) şi-a dat seama că viitorul raport al lui Serge Brammertz (procurorul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie) va fi negativ, şi că acest lucru va stopa drumul Serbiei către UE, nu a mai ezitat: Mladici a fost arestat", apreciază cotidianul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici