Presa britanică: Franţa este fascinată de seducătorii ei politici. Dominique Strauss-Kahn, caricatura "socialistului-şampanie"

Arestarea directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, pune capăt definitiv speranţelor sale de a deveni preşedintele Franţei, afirmă, marţi, presa britanică, apreciind că o parte din vina pentru acest caz îi revine culturii politice franceze.

Urmărește
1404 afișări
Imaginea articolului Presa britanică: Franţa este fascinată de seducătorii ei politici. Dominique Strauss-Kahn, caricatura "socialistului-şampanie"

Presa britanică: Franţa este fascinată de seducătorii ei politici. Dominique Strauss-Kahn, caricatura "socialistului-şampanie" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există scăpare pentru directorul FMI", titrează, pe prima pagină, The Independent, care se referă la hotărârea (judecătorească), de luni, de a fi menţinut în detenţie, dar şi la rolul acestuia, ca bancher, de a asigura salvarea financiară a Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

"Pare să existe puţine şanse, cu excepţia cazului în care este achitat (de toate acuzaţiile) în zilele următoare, ca el să (mai) participe, acum, la cursa pentru alegerile prezidenţiale", relevă The Guardian (centru stânga).

Exprimând prea puţină empatie faţă de acesta, mai toate cotidianele britanice sunt de acord că Franţa este "fascinată de seducătorii ei politici" şi că legile stricte ale acestei ţări care apără viaţa privată au contribuit în a-l pune pe Dominique Strauss-Kahn într-o situaţie dificilă.

"Curtenitor, bronzat în permanenţă şi niciodată fără bani, Dominique Strauss-Kahn rămâne doar caricatura «socialistului-şampanie»", continuă The Guardian.

"O reputaţie de bărbat afemeiat nu constituie un obstacol pentru reuşita în politică, în Franţa, ci, din contră. Dar, a fi condamnat pentru agresiune sexuală şi tentativă de viol, este cu totul altceva", continuă publicaţia.

Potrivit The Guardian, arestarea lui Dominique Strauss-Kahn a ridicat "întrebarea jenantă atât pentru mass-media franceză, cât şi pentru politică, cu privire la aceste două lumi paralele: ceea ce este înregistrat şi ceea ce se află în spate, bârfele şi ceea ce trebuie să rămână, în mod oficial, nespus".

Mult mai incisiv, foarte conservatorul The Daily Mail titrează cu cruzime "Un satir sexual, o conspiraţie a tăcerii, iată de ce nu ar trebui să existe NICIODATĂ legi asupra vieţii vieţii private, ca în Franţa".

"ÎN BANCA ACUZAŢILOR - şeful FMI şi cultura secretului în Franţa", scrie pe prima pagină The Times (centru-dreapta).

"Britanicii pot fi prea prudenţi cu privire la sex, dar scandalul în care este implicat Dominique Strauss-Kahn arată că fascinaţia francezilor pentru seducătorii politici poate fi, cel puţin, la fel de dăunătoare", apreciază cotidianul.

"Atitudinea faţă de sex nu trebuie să fie nici cenzurată, nici aprobată. Francezii nu sunt mai orientaţi către sex decât alte naţiuni, deşi lor le place să creadă că sunt", adaugă publicaţia.

Arestarea lui Dominique Strauss-Kahn este "punerea sub acuzare a unui macho, a culturii politice franceze a secretului, care consideră că alergatul după femei face, pur şi simplu, parte dintr-o lungă tradiţie franceză: Libertate, Egalitate, Infidelitate", conchide The Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici