Presa de stat din China lansează atacuri dure la adresa NATO înainte de summit: "O relicvă a războiului rece" / Statele Unite sunt mai mult stăpânul decât liderul NATO"

China este îngrijorată de interesul NATO în Asia-Pacific, acuzând alianţa că joacă cartea confruntării. Presa chineză a lansat o serie de articole în ultimele zile menite să denigreze alinaţa.

Urmărește
1822 afișări
Imaginea articolului Presa de stat din China lansează atacuri dure la adresa NATO înainte de summit: "O relicvă a războiului rece" / Statele Unite sunt mai mult stăpânul decât liderul NATO"

Presa de stat din China lansează atacuri dure la adresa NATO înainte de summit: "O relicvă a războiului rece" / Statele Unite sunt mai mult stăpânul decât liderul NATO"

Tensiunile dintre China şi Occident se intensifică în aproprierea celui mai important summit NATO din ultimele decenii.

Reînnoirea pentru încă un an a mandatului lui Jens Stoltenberg este o veste proastă pentru Beijing, care vede mâna Washingtonului în această situaţie.

"Statele Unite sunt mai mult stăpânul decât liderul NATO", s-a precizat în ziarul chinez de stat Global Times, pe 6 iulie, într-un articol intitulat: "Prelungirea mandatului şefului NATO arată că blocul se fisurează din interior" .

China a calificat NATO ca fiind o "relicvă a războiului rece" şi care, în ochii săi, nu mai are niciun motiv să existe de la dizolvarea alianţei militare rezultate din Pactul de la Varşovia în 1991.

Dar războiul din Ucraina a trezit la viaţă aliaţa, lucru ce îngrijorează Beijingul. Alianţa îşi va actualiza planurile de apărare pentru prima oară după Războiul Rece şi dă semene că este din ce în ce mai interesată de Asia, relatează Le Monde.

În 2022, pentru prima dată, în calitate de invitaţi, Australia, Japonia, Noua Zeelandă şi Republica Coreea au participat împreună la summitul NATO desfăşurat la Madrid . "Ne confruntăm cu o concurenţă sistemică din partea unor actori, inclusiv a Republicii Populare Chineze, care ne subminează interesele, securitatea şi valorile noastre şi care încearcă să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli", se arăta în comunicatul de presă publicat cu această ocazie, în 2022.

Aflat în vizită în Japonia şi apoi în Coreea de Sud la sfârşitul lunii ianuarie, Stoltenberg a explicat motivele pentru care China se află acum "mult mai sus" pe agenda NATO: Prezenţa Chinei în spaţiul cibernetic, lipsa valorilor comune, comportamentul "agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud, construcţia de arme cu rază lungă de acţiune şi cooperarea "din ce în ce mai strânsă" cu Rusia. În iunie, s-a anunţat că cele patru ţări din Indo-Pacific vor deveni "parteneri" în NATO. Liderii acestora sunt, de asemenea, aşteptaţi la summitul de la Vilnius.

China este ostilă acestei apropieri menite să o contracareze. Semn al nervozităţii care domneşte la Beijing, Wang Yi, numărul unu al diplomaţiei chineze, a declarat: "Americanii şi europenii nu sunt capabili să facă diferenţa între chinezi şi japonezi sau coreeni. Nu contează dacă ne vopsim blond nu vom fi niciodată occidentali. Trebuie să ştim unde ne sunt rădăcinile", a declarat el în faţa diplomaţilor japonezi şi sud-coreeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici