- Home
- Externe
- PARIS, (02.01.2019, 19:01)
- Bianca Pavaluca
Presa franceză prezintă cu îngrijorare preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România
Mai multe publicaţii franceze au tratat subiectul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România cu scepticism, criticând „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi comparând România cu „o bătaie de cap pentru Europa”.
Urmărește
4071 afișări
Presa franceză prezintă cu îngrijorare preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România
Cotidianul francez Le Monde a publicat un editorial pe această temă, în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de „derivele antieuropene de la Bucureşti” şi faţă de „atmosfera generală de neîncredere şi atacurile asupra legii”.
„Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles complet ce înseamnă să prezidezi ţările din Uniunea Europeană”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de Le Monde pentru a exemplifica atmosfera în care România a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE.
„Tehnic, ţara este pregătită. Problema este una politică”, se menţionează în editorial, cu referire la ofensiva lansată de către Partidul Social Democrat împotriva justiţiei din România începând cu anul 2016, pentru a-l salva pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, de la închisoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia
-
Djokovic, accidentat, s-a retras din semifinala de la Australian Open. Zverev, în finală
-
Trump ordonă desecretizarea documentelor despre asasinatele care i-au vizat pe Kennedy şi Martin Luther King
Liviu Dragnea este criticat de Le Monde pentru faptul că doreşte „să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală”, prin faptul că duce un proces de slăbire a statului de drept, pe modelul Ungariei şi Poloniei.
Partidul Social Democrat este criticat dur şi pentru faptul că a introdus ideea euroscepticismului în România, o ţară profund europeană, prin discursurile „împotriva influenţelor străine”, cu care rezonează populaţia rurală a României, în timp ce clasa medie „a obosit să iasă în stradă pentru a protesta”.
Le Monde menţionează şi faptul că Liviu Dragnea, critic acerb al Uniunii Europene, a încercat să se îmbogăţească de pe urma Uniunii Europene în acelaşi timp în care o critica. Unul dintre dosarele de corupţie care îl vizează pe Dragnea are ca obiect deturnarea a 21 de milioane de euro din fonduri europene.
Publicaţia Le Parisien a comparat România cu „o bătaie de cap pentru Europa”, criticând „Guvernul care trage cu gloanţe roşii spre Bruxelles”.
Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România pentru următoarele şase luni a fost comparat ca gravitate de către Le Parisien cu procesul de Brexit şi alegerile europarlamentare din luna mai. Este prima dată când România deţine această funcţie de la aderarea la UE în 2007.
„Teoretic de stânga, Guvernul României, dominat de Partidul Social Democrat (moştenitor al Partidului Comunist), a luat o turnură populistă şi naţionalistă în ultimele luni, precum Ungaria şi Polonia. România, care era până acum una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit unul dintre cei mai mari critic ai Bruxellesului”, se menţionează în Le Parisien.
De asemenea, în editorialul din Le Parisien se vorbeşte şi despre Liviu Dragnea, „omul puternic al României”, despre încercarea sa de a deveni prim-ministru, dosarele în care este anchetat şi determinarea sa de a subjuga justiţia din România.
Situaţia din România a fost dezbătută şi în presa italiană, de către cotidianul La Reppubblica, în care preşedinţia preluată de România este privită drept un motiv de nelinişte la nivel european, tot din cauza atitudinii şi acţiunilor partidului de guvernare.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Procesul Brexit, Cadrul Financiar Multianual şi alegerile europarlamentare, printre provocările preşedinţiei române a Consiliului UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cutremur în lumea televiziunii din România! Prezentatoarea-vedetă a postului a demisionat! Declarații în premieră! A fost vreme de 11 ani printre cele mai apreciate figuri din trustul Antena
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe