Presa internaţională analizează rezultatele întâlnirii lui Barack Obama cu liderii est-europeni

Presa internaţională alocă spaţii largi întrevederii pe care preşedintele SUA, Barack Obama, a avut-o la Praga cu liderii ţărilor central şi est-europene, notând că Traian Băsescu a venit la dineu cu un cadou neaşteptat, suplimentarea efectivelor româneşti din Afganistan.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională analizează rezultatele întâlnirii lui Barack Obama cu liderii est-europeni

Presa internaţională analizează rezultatele întâlnirii lui Barack Obama cu liderii est-europeni (Imagine: Mediafax Cehia)

Preşedintele SUA, Barack Obama, le-a dat asigurări, la Praga, liderilor celor 11 ţări din Europa Centrală şi de Est că nu vor fi lăsaţi de-o parte în contextul ameliorării relaţiilor între Washington şi Moscova, notează AFP, citându-l pe premierul Cehiei.

"Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, premierul croat Jadranka Kosor, omologul lor ungar Gordon Bajnai şi cel lituanian Andrius Kubilius au fost primii care au sosit şi au făcut fotografii cu Barack Obama. (...) Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost primit printre ultimii de preşedintele american, înaintea liderilor cehi", observă agenţia France-Presse.

Associated Press scrie că "unul dintre liderii găzduiţi de Obama a venit la dineu cu un cadou special - trupe suplimentare pentru Afganistan".

"Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va suplimenta efectivele din Afganistan până la nivelul de 1.800", faţă de 1.072 în prezent, subliniază AP. "Chiar dacă aceste trupe suplimentare nu vor face o mare diferenţă pe teren, decizia intervine la momentul potrivit pentru preşedintele american", comentează Associated Press.

Potrivit Reuters, care citează oficiali de la Casa Albă, relaţia Statelor Unite cu Rusia şi cu statele central şi est-europene nu trebuie văzută ca "un joc cu miză zero".

"Ideea că o colaborare cu Rusia ar fi în dezavantajul aliaţilor noştri, cum ar fi Cehia, este absolut absurdă", afirmă Michael McFaul, unul dintre consilierii lui Barack Obama, citat de revista cehă Capital.

Conform noului plan antirachetă al Statelor Unite, administraţia Barack Obama doreşte să instaleze elemente antirachetă în România şi Bulgaria.

"Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat ţările membre să susţină ideea construirii unui scut antirachetă comun, cerându-le să aprobe acest plan cu ocazia summitului din noiembrie; însă Franţa şi-a exprimat dubii în legătură cu posibilitatea identificării de fonduri pentru acest sistem. Joi dimineaţă, Barack Obama a anunţat că va încerca să colaboreze cu Rusia în domeniul apărării antirachetă. Medvedev a declarat că încă există dezacorduri cu Statele Unite la acest capitol, exprimând speranţa că se va ajunge la un compromis", comentează Reuters.

Surse diplomatice citate de DPA afirmă că întrevederea lui Barack Obama cu liderii ţărilor din Europa Centrală şi de Est a avut rolul înlăturării temerilor acestora referitoare la abordarea mai prietenească a Statelor Unite faţă de Rusia.

Premierul Cehiei, Jan Fischer, citat de Reuters, a explicat că liderii est-europeni nu şi-au exprimat temeri faţă de relansarea relaţiilor SUA-Rusia, cerându-i însă lui Obama ca politica americană faţă de Moscova să "respecte interesele regiunii" Europei Centrale şi de Est.

"Temele majore ale agendei reuniunii preşedintelui american cu liderii est-europeni se referă la crearea unui scut antirachetă în Europa, la programul nuclear iranian şi la situaţia din Afganistan", scrie site-ul Novinite.com.

Întrebat ce aşteaptă de la dineul de lucru cu preşedintele Barack Obama, premierul bulgar Boiko Borisov a răspuns în glumă, conform site-ului Novinite.com: "Îmi este foame".

Potrivit agenţiei STA, premierul sloven, Borut Pahor, a discutat cu Barack Obama despre situaţia din Bosnia-Herţegovina, mulţumindu-i pentru susţinerea Statelor Unite faţă de Procesul Brdo.

După dineu, Casa Albă a emis un comunicat care arată că liderii participanţi la întâlnire au căzut de acord că NATO reprezintă "un element central pentru interesul comun în securitatea globală".

Conform Radio Free Europe/Radio Liberty, Obama a subliniat că Articolul 5 din Carta NATO, care obligă statele aliate să apere un membru care este atacat, "trebuie să rămână relevant pentru contracararea ameninţărilor secolului 21". RFE/RL notează că unii lideri est-europeni şi-au exprimat temerea că Articolul 5 nu va fi respectat în eventualitatea unui atac.

Casa Albă a subliniat că noul proiect antirachetă, care iniţial va utiliza interceptoare maritime mobile, este mult mai eficient din punct de vedere militar şi este mai puţin provocator din punct de vedere politic faţă de Rusia. Multe voci din estul Europei au interpretat schimbările ca fiind "o capitulare periculoasă" în faţa Kremlinului, în pofida faptului că ruşii se opun şi noului plan, comentează RFE/RL.

Ben Rhodes, adjunctul consilierului prezidenţial american pentru Securitatea Naţională, a subliniat că agenda lui Obama cu ocazia vizitei la Praga demonstrează că relaţiile bune cu Rusia şi îmbunătăţirea securităţii Europei de Est nu se exclud reciproc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici