Presa internaţională: Exasperarea socială a atins un prag critic. Guvernul român a încercat fără succes un gest de calmare a protestatarilor
Guvernul României a încercat marţi un gest de calmare a protestatarilor, reintegrându-l pe Raed Arafat în funcţia sa din Ministerul Sănătăţii, dar protestele au continuat în ţară, arătând că exasperarea socială a atins un prag critic, comentează presa internaţională.
Presa internaţională: Exasperarea socială a atins un prag critic. Guvernul român a încercat fără succes un gest de calmare a protestatarilor (Imagine: Marius Coman/Mediafax Foto)
Premierul român a anunţat marţi că un oficial popular din Ministerul Sănătăţii, a cărui demisie a generat proteste uneori violente în toată ţara, va reveni în funcţie, în ceea ce este considerat un pas în vederea eliminării furiei publice, comentează agenţia Associated Press. Emil Boc l-a numit pe Raed Arafat "expert şi profesionist" şi a afirmat că ambele părţi doresc să reia lucrul împreună, notează AP, adăugând că, anterior, Arafat s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu.
După cinci zile de proteste în România declanşate de demisia forţată a lui Raed Arafat, Guvernul de centru-dreapta a încercat marţi un gest de calmare a publicului reintegrându-l pe acest medic foarte respectat în Ministerul Sănătăţii, comentează la rândul său Agenţia France Presse.
Dacă sloganurile cele mai frecvente în aceste mitinguri constau în a cere demisia Guvernului şi a preşedintelui Băsescu, lideri ai opoziţiei social-liberale (USL) care au încercat să se alăture protestatarilor nu au fost nici ei bineveniţi, adaugă AFP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
Voice of America apreciază că decizia revenirii lui Arafat în minister este o măsură în vederea înlăturării furiei oamenilor faţă de Guvern, cauzată de reducerea cheltuielilor şi alte măsuri de austeritate.
Agenţia Reuters consideră însă improbabil ca revenirea lui Arafat să ofere satisfacţie miilor de români care protestează în stradă de mai multe zile şi se pregătesc să continue. Protestele de marţi din Bucureşti au fost în general paşnice, iar miercuri sunt preconizate şi mai multe mitinguri, potrivit oficialilor. Fondul Monetar Internaţional a anunţat că îşi menţine vizita programată în România la 25 ianuarie, după ce presa afirmase anterior că aceasta a fost amânată din cauza protestelor, precizează Reuters.
Raed Arafat a declarat că revenirea sa în funcţia de la minister "nu este cauzată de presiunea străzii", dar el le-a mulţumit susţinătorilor săi şi a făcut un apel la evitarea violenţelor, notează BBC. El a precizat că decizia se datorează disponibilităţii Guvernului de a angaja un dialog după ce a retras planul de reformare a sistemului de medicină de urgenţă.
Publicaţia franceză Metro scrie de asemenea că puterea a încercat să calmeze potestatarii, apreciind că România ar trebui să-şi regăsească liniştea.
Postul arab de televiziune Al Jazeera aminteşte că demisia forţată a lui Arafat a scos mii de oameni în stradă în semn de sprijin, dar mulţi şi-au exprimat furia faţă de clasa politică în general, măsurile dure de austeritate şi corupţie.
"Raed Arafat a fost reinstalat în funcţie, dar protestele continuă", observă CNN: "Protestele continuă totuşi în România, unde mii de persoane au ieşit pe străzi cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi organizarea de alegeri anticipate".
Publicaţia Christian Science Monitor scrie că protestele din România au scos la suprafaţă anii de furie cauzată de stagnarea economică şi de corupţia autorităţilor. Viitorul Guvernului era incert marţi noaptea, în condiţiile în care protestatarii au continuat să ceară demisia preşedintelui, apreciază sursa citată, adăugând că percepţia unei elite politice şi economice autoritare şi corupte, care s-a schimbat prea puţin după comunism, a exacerbat frustrarea publicului.
Protestele au adăugat însă o nouă dinamică scenei politice şi sociale româneşti, după ani de apatie, furie şi dorinţă de schimbare, menţionează Christian Science Monitor, notând că Raed Arafat este considerat un exemplu rar de eficienţă şi transparenţă în România modernă.
Acţiunile de protest din România, chiar dacă nu sunt foarte ample, constituie "un şoc" într-o ţară a cărei societate civilă părea afectată de apatie, comentează cotidianul francez Le Monde. În timp ce criza şi rigoarea par să fi asomat societatea română, manifestaţiile din ultimele zile arată că exasperarea socială a atins un prag critic. Preşedintele Băsescu, a cărui rată de popularitate este la cel mai scăut nivel, a rămas ciudat de tăcut, lăsându-i cuvântul mediatic premierului Boc, remarcă Le Monde.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO