Presa internaţională prezintă cazul lui Gigi Becali

Presa internaţională comentează situaţia mai puţin obişnuită în care se află Gigi Becali, nou eurodeputat din partea României, vizat de anchete pentru sechestrare de persoane şi corupţie, precum şi de o interdicţie de călătorie care îl împiedică să îşi preia mandatul în Parlamentul European.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională prezintă cazul lui Gigi Becali

Presa internaţională prezintă cazul lui Gigi Becali (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Fost oier care a realizat o avere din afaceri cu terenuri", Becali este acuzat de un atac împotriva hoţilor ce i-au furat maşina, relatează BBC News Online. Judecătorii au menţinut decizia privind interdicţia de călătorie impusă acestuia pe perioada investigării cazului de sechestrare de persoane. Însă proprietarul celui mai mare club de fotbal din România a declarat că intenţionează să călătorească la sediul legislativului european pentru a-şi începe mandatul de cinci ani, provocând autorităţile româneşti să-l aresteze acolo.

Potrivit sursei citate, Becali "este descris uneori ca un Robin Hood al României". Corespondentul BBC pentru Europa Centrală şi de Est, Nick Thorpe, a apreciat că mulţi români îl văd mai degrabă ca o victimă a infracţionalităţii, decât ca un infractor. Simpatia populară în legătură cu acest caz l-a ajutat "fără îndoială" să obţină un mandat în PE, din partea formaţiunii naţionaliste România Mare, consideră corespondentul BBC.

Potrivit agenţiei DPA, Becali ar urma să conteste decizia curţii de continuare a interdicţiei de călătorie. DPA aminteşte că milionarul care a uimit fotbalul românesc în mai, când a declarat că va antrena el însuşi echipa de fotbal a clubului Steaua, este acuzat de asemenea, într-un proces separat, că ar fi încercat să mituiască fotbalişti. Agenţia reţine şi afirmaţia de duminică a lui Becali, care a spus că intenţionează să-şi folosească avionul privat pentru călătoriile la Strasbourg, pentru a evita să piardă vremea în aeroporturi.

Într-un articol numit "Pentru est-europeni, alegerile europene au fost un mare căscat", New York Times observă faptul că, "de la Lituania, în nord, până la România, în sud, est-europenii au ignorat alegerile pentru Parlamentul European în număr şi mai mare decât alegătorii din Occident". Participarea foarte scăzută arată fie o apatie, fie un scepticism privind capacitatea instituţiilor naţionale şi internaţionale de a întreprinde ceva semnificativ pentru a le rezolva problemele, în contextul crizei globale.

Absenteismul a contribuit de asemenea la alegerea în legislativul european a partidelor radicale, în România, PRM, de extremă-dreaptă, obţinând două mandate. În Bulgaria şi România, participarea scăzută la vot a fost cauzată de o lipsă de încredere generală a alegătorilor în guvernele lor, pe care Uniunea Europeană le-a criticat pentru corupţie, infracţionalitate şi instituţii judiciare slabe, susţin analişti citaţi de New York Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici