Presa internaţională relatează despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din străinătate au relatat despre decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

Urmărește
7379 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională relatează despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi

Presa internaţională relatează despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi

"Curtea Constituţională a României cere preşedintelui revocarea procurorului anticorupţie", titrează agenţia de ştiri Reuters.

"Încă de când Laura Codruţa Kovesi a preluat funcţia de procuror-şef al DNA în 2013, cazurile de condamnare au crescut substanţial, fiind laudată de Bruxelles, care monitorizează situaţia sistemului justiţiei în România", comentează jurnaliştii de la Reuters.

Agenţia menţionază că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, preşedintele nu are dreptul de a se opune unei cereri de revocare, iniţiată legal de un ministru de justiţie.

Site-ul politico.eu relatează că, miercuri, Curtea Constituţională i-a cerut preşedintelui Klaus Iohanns să demită procurorul-şef anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pe care o descrie ca fiind "o figură principală în lupta anticorupţie împotriva unor politicieni de rang înalt".

Publicaţia menţionează că decizia a fost susţinută de şase din nouă judecători, în timp ce cotidianul New York Times afirmă că decizia fost luată într-o încercare de a pune capăt conflictului instituţional între preşedinţie şi Guvern.

"Sub conducerea ei, agenţia DNA a condamnat cu succes mai mulţi deputaţi, miniştri şi alţi oficiali de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni", adăugă jurnaliştii de la The New York Times.

"Revocarea lui Kovesi reprezintă o lovitură pentru agenţie, respectată de cetăţenii români, de Uniunea Europeană şi de Statele Unite. Curtea Constituţională îşi va argumenta decizia joi".

"Kovesi se află în centrul unei crize politice în România încă de la alegerile din decembrie 2016, din cauza mai multor cazuri de corupţie în care sunt implicaţi politicieni români, inclusiv liderul partidului de guvernământ, Liviu Dragnea", relatează New York Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici