Presa internaţională: Reţinerea lui Vlad Filat riscă să destabilizeze coaliţia de guvernare

Presa internaţională comentează informaţiile privind reţinerea fostului premier moldovean Vlad Filat, acuzat de implicare într-un scandal de corupţie denumit "frauda secolului", care a generat proteste de amploare, apreciind că riscă să destabilizeze coaliţia proeuropeană de guvernământ.

Urmărește
848 afișări
Imaginea articolului Presa internaţională: Reţinerea lui Vlad Filat riscă să destabilizeze coaliţia de guvernare

Presa internaţională: Reţinerea lui Vlad Filat riscă să destabilizeze coaliţia de guvernare (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Agenţia de presă Reuters scrie că fostul premier moldovean Vlad Filat a fost reţinut în Parlament pentru furtul a aproximativ un miliard de dolari din sistemul bancar, o infracţiune care a determinat mii de persoane să campeze pe străzile Chişinăului, în semn de protest.

După ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea, Filat a fost escortat de mascaţi din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în condiţiile în care protestatarii antiguvernamentali au blocat ieşirile Legislativului pentru a-l împiedica să fugă.

Politicianul prorus Renato Usatîi a promis că îi va cumpăra un autoturism Mercedes poliţistului care îl încătuşează pe fostul premier în interiorul Parlamentului.

Un purtător de cuvânt al CNA a declarat că Filat a fost reţinut pentru interogatoriu. Conform legislaţiei moldovene, el poate fi reţinut 72 de ore, după care un tribunal trebuie să decidă statutul său.

Agenţia americană Associated Press notează că Vlad Filat, care a fost premier în perioada 2009-2013, este politicianul cu cel mai înalt rang care a rămas fără imunitate. El a fost acuzat de corupţie, inclusiv mită, şi trafic de influenţă, infracţiuni care se pedepsesc cu maximum 15 ani de închisoare, precizează AP.

Agenţia France Presse scrie la rândul său că Filat a fost reţinut în cadrul unui scandal de corupţie denumit "frauda secolului", care a generat proteste de amploare şi a dus la prăbuşirea monedei naţionale.

Fostul premier a fost acuzat de procurorul general Corneliu Gurin că este implicat în dispariţia a aproximativ 250 de milioane de dolari din sistemul bancar, din totalul de un miliard.

Anul trecut, Republica Moldova a fost nevoită să plaseze trei dintre cele mai mari bănci ale sale - Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială - sub administrare specială, pentru a evita prăbuşirea economiei, aminteşte publicaţia economică Financial Times.

Această fraudă a ruinat eforturile Guvernului proeuropean de la Chişinău de a apropia ţara de Bruxelles şi a inflamat furia opiniei publice din cauza corupţiei larg răspândite şi a influenţei oligarhilor în politică.

Reţinerea lui Vlad Filat, lider al Partidului Liberal-Democrat (PLDM), a slăbit coaliţia proeuropeană de guvernământ, din care PLDM face parte alături de Partidul Democrat (PDM) şi Partidul Liberal (PL) şi riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre cele trei formaţiuni, comentează publicaţia bulgară Sofia Globe.

Adresându-se Parlamentului înaintea votului privind imunitatea sa, Filat a respins acuzaţiile formulate împotriva sa şi l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele PDM, că a orchestrat dosarul. Conform acordului de coaliţie, democraţii controlează numirile în funcţii politice din Ministerul Justiţiei şi în instituţii-cheie din justiţie, inclusiv a procurorului general.

Plahotniuc a respins acuzaţiile lui Filat, dar a anunţat că se autosuspendă din PDM pe durata investigaţiei, pentru a evita pătarea imaginii partidului şi a menţine stabilitatea coaliţiei de guvernare.

La rândul său, Filat a renunţat la conducerea PLDM, care va fi asigurată de premierul Valeriu Streleţ, relatează agenţia chineză de presă China Nouă. Într-o declaraţie privind reţinerea lui Filat, Streleţ şi-a exprimat speranţa că acesta îşi va dovedi nevinovăţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici