Presa rusă contestă raportul oficial privind cauzele accidentului submarinului nuclear Nerpa
"Ce l-a determinat să facă asta? Lipsa de cunoştinţe? O intenţie rea? Sau s-a decis ca el să devină ţap ispăşitor?", se întreabă cotidianul Izvestia.
Pentru a activa sistemul trebuie efectuate mai multe operaţiuni, "nu este vorba pur şi simplu de a apăsa pe un buton. O singură persoană nu ar fi putut declanşa un asemenea sistem niciodată", potrivit cotidianului Tvoi Den.
"Când sunt atât de multe persoane la bord, este imposibil să faci toate pregătirile necesare pentru a activa sistemul antiincendiu fără a fi observat", remarcă la rândul său cotidianul Komsomolskaia Pravda.
Potrivit Izvestia, marinarul "ar putea face obiectul presiunilor din partea anchetatorilor".
"Submarinul urma să fie livrat în leasing pe termen lung în străinătate. Dacă se dovedeşte că un sistem instalat la bordul submarinului nu a funcţionat corect sau că a existat un incendiu, acest lucru putea complica procedura de livrare", potrivit publicaţiei. "Este mai simplu să prezinţi tragedia ca fiind provocată de un membru neglijent al echipajului", subliniază acesta.
Potrivit presei ruse, Nerpa urma să fie livrat Indiei, care avea intenţia de a-l prelua în leasing în schimbul a câteva sute de milioane de dolari.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei de anchetă din cadrul Parchetului rus, Vladimir Markin, citat joi de agenţiile ruse, accidentul se datorează unui marinar care "a declanşat sistemul antiincendiu la bordul submarinului, fără aprobare şi fără nici un motiv" şi care "şi-a recunoscut deja eroarea". Împotriva acestuia a fost deschisă o anchetă penală.
Victimele, trei ofiţeri şi 17 civili, au fost asfixiate cu freon emis în urma declanşării sistemului antiincendiu. Potrivit autorităţilor, la bordul navei nu s-a înregistrat nici un incendiu.