- Home
- Externe
- STOCKHOLM, (13.08.2015, 15:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PRESCRIERE în cazul lui Julian Assange: Situaţia fondatorului WikiLeaks rămâne, însă, neschimbată
Fondatorul WikiLeaks Julian Assange beneficiază începând de joi de prescrierea unei presupuse agresiuni sexuale de care-l acuză o suedeză, dar este departe de a scăpa de acest caz, fiind vizat în continuare de o plângere de viol, relatează AFP.
Urmărește
499 afișări
Julian Assange (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Cinci ani au trecut de la faptele denunţate de către această femeie, pe atunci în vârstă de treizeci de ani. Astfel ele s-au prescris, iar justiţia suedeză nu a deschis o anchetă.
Însă prescrierea nu va schimba nimic pentru australian, în vârstă de 44 de ani, refugiat în continuare în Ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a se sustrage unui mandat de arestare european emis de către Suedia.
Alte fapte de agresiune sexuală urmează să se prescrie pe 18 august, dacă parchetul nu-l inculpă pe Assange până atunci.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Faptele de viol denunţate de altă suedeză se vor prescrie în 2020, lăsând poliţiei britanice la dispoziţie încă cinci ani pentru a-l aresta.
Încă de la început, acest caz ultramediatizat s-a blocat din cauza unei serii de complicaţii judiciarre şi diplomatice, care nu au lăsat nicio şansă aflării adevărului.
Assange îşi clamează nevinovăţia. El afirmă că a întreţinut relaţii sexuale consimţite. Dar s-a ascuns de fiecare dată când a fost convocat de către Marianne Ny, procurorul însărcinat cu dosarul.
În iunie 2012, după ce a pierdut toate căile de recurs în Marea Britanie, unde şi-a ales reşedinţa, Assange intra în sediul ambasadei unei mici ţări sud-americane, fără să se gândească la faptul că va rămâne blocat ani de zile înăuntru. Ecuadorul îi acorda azil politic două luni mai târziu şi încerca, fără rezultat, să obţină un document de liberă-trecere pentru a-l aduce la Quito.
Atunci când acuzaţia s-a încăpăţânat să-i ceară lui Assange să vină în Suedia, el a contaatacat şi le-a propus magistraţilor o audiere prin video-conferinţă ori la Londra. Ny a acceptat această soluţie în martie 2015.
O reputaţie pătată
Tânăra femeie încearcă să accepte acest epilog, potrivit avocatului Claes Borgström. "Este un sentiment împărtăşit. Ea a fost mereu pregătită să-şi susţină acuzaţiile şi a vrut să aducă dosarul în tribunal. Dar în acelaşi timp a scăpat de o povară. Sunt cinci ani de când durează acest lucru şi vrea să-şi reia viaţa normală", a declarat el pentru cotidianul Dagens Nyheter.
Continuarea procedurii, până în 2020, este foarte incertă.
După un dialog al surzilor despre condiţiile juridice ale unei eventuale audieri în sediul ambasadei ecuadoriene, Suedia şi Ecuadorul au ajuns la o înţelegere în vederea redactării unei convenţii de cooperare judiciară între cele două ţări. Însă negocierile prevederilor acestui text - care va fi valabil tuturor justiţiabililor în viitor - necesită timp.
Julian Assange, o figură adulată în mediile libertariene, dar a cărui reputaţie a fost pătată de acest scandal şi care trăieşte izolat, se teme că dacă se va duce în Suedia va fi extrădat către Statele Unite. El ar putea să fie nevoit să dea socoteală pentru publicarea de către site-ul WikiLeaks, în 2010, a aproximativ 500.000 de documente clasificate "secret al Apărării", despre războialele din irak şi Afganistan, şi a altor 250.000 de comunicări diplomatice.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie