Preşedinta Argentinei i-a cerut lui David Cameron negocieri asupra Insulelor Falkland

Preşedinta Argentinei Cristina Kirchner a publicat joi în presa britanică o scrisoare deschisă adresată premierului David Cameron, în care cere deschiderea de negocieri cu privire la suveranitatea Insulelor Falkland, unde, la mijlocul lui martie, este programat un referendum.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Argentinei i-a cerut lui David Cameron negocieri asupra Insulelor Falkland

Cristina Kirchner (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cameron a respins această solicitare imediat.

Publicarea scrisorii la 3 ianuarie coincide cu marcarea a 180 de ani de la preluarea de către britanici a controlului asupra acestui arhipelag din Atlanticul de Sud, "situat la aproximativ 14.000 de kilometri de Londra", "în urma unei demonstraţii flagrante de colonialism", scrie Cristina Kirchner.

"De atunci, Marea Britanie, o putere colonială, a refuzat să restituie acest teritoriu Republicii argentiniene, împiedicând-o astfel să îşi restaureze integritatea teritorială", se adaugă în scrisoarea publicată sub formă de broşură în cotidianele de opoziţie The Guardian şi The Independent. O copie a fost adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

În 1965, ONU a adoptat "o rezoluţie, invitând cele două ţări să găsească o soluţie negociată la această dispută asupra suveraniţăţii" insulelor, care a fost urmată de "multe alte rezoluţii", continuă preşedinta argentiniană, invitând din nou Marea Britanie să le "respecte", a îndemnat ea.

Locuitorii Insulelor Falkland "organizează un referendum în acest an", a reacţionat Cameron, "şi sper că preşedinta argentiniană va ţine cont de acest referendum şi va recunoaşte că locuitorii din Falkland trebuie să îşi aleagă viitorul", a adăugat el.

"Dacă vor alege să rămână în Marea Britanie, îi voi sprijini sută la sută", a adăugat el.

Acest referendum pentru autodeterminare va avea loc pe 10 şi 11 martie, a confirmat luni la Londra un purtător de cuvânt al Adunării Legislative din Insulele Falkland.

Cu această ocazie, populaţia insulelor, bogate în resurse petroliere, trebuie să decidă dacă vrea ca Falkland să rămână un teritoriu britanic sau să îşi schimbe statutul.

"Nu suntem o colonie. Relaţia noastră cu Marea Britanie este liber consimţită", a subliniat Barry Elsby, membru al Adunării Legislative, într-un comunicat publicat la Londra.

Marcarea a 30 de ani de la Războiul Malvinelor, care a opus Argentina şi Marea Britanie în perioada 2 aprilie-14 iunie 1982 şi s-a soldat cu 907 morţi (649 argentinieni, 255 de britanici şi trei locuitori de pe arhipelag), a provocat anul trecut tensiuni între Buenos Aires şi Londra.

Comitetul ONU pentru Decolonizare a îndemnat frecvent cele două ţări să deschidă negocieri. Dar Londra a refuzat, obiectând că cei aproximativ 3.000 de locuitori ai insulelor sunt cei care trebuie să îşi decidă liberi situaţia politică.

În mesajul pe care l-a adresat de Crăciun locuitorilor arhipelagului, David Cameron a acuzat Argentina că nu le respectă "dreptul la autodeterminare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici