Preşedinta lituaniană avertizează cu privire la riscul unui "conflict latent" în Crimeea

Acţiunea Rusiei în Crimeea ar putea să se transforme într-un "conflict latent", a avertizat luni preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, referindu-se la conflicte secesioniste nesoluţionate politic în anumite ţări care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică.

Urmărește
231 afișări
Imaginea articolului Preşedinta lituaniană avertizează cu privire la riscul unui "conflict latent" în Crimeea

Preşedinta lituaniană avertizează cu privire la riscul unui "conflict latent" în Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există un risc important ca un nou conflict latent să apară în lume, în Crimeea", a declarat Grybauskaite pentru presă, la Vilnius.

Criza "poate să aibă consecinţe grave asupra securităţii în toată regiunea", a spus ea, apreciind că "problema sancţiunilor (împotriva Rusiei) este prematură".

Acţiunea Rusiei în 2008, în două regiuni separatiste din Georgia, şi anume Abhazia şi Osetia de Sud, a condus la acest tip de conflict latent.

Lituania, care a asigurat în 2013 preşedinţia Uniunii Europene (UE), a jucat un rol important într-o încercare de a încheia un acord de asociere cu Ucraina, pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici l-a respins la Summitul Parteneriatului Estic, la sfârşitul lui noiembrie, la Vilnius.

Lituania, la fel ca celelalte două state baltice, şi anume Letonia şi Estonia, şi-a întrerupt relaţiile cu fosta Uniune Sovietică în 1991, după cinci decenii de regim comunist, şi s-a alăturat UE şi NATO în 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici