- Home
- Externe
- KABUL, (08.10.2013, 13:06)
- Gaidau Ion
Preşedintele Afganistanului se declară nemulţumit de stadiul negocierilor cu SUA privind menţinerea trupelor în ţară
Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat luni că este în continuare nemulţumit de stadiul negocierilor între Washington şi Kabul cu privire la menţinerea trupelor americane în Afganistan după 2014.
Urmărește
193 afișări
Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Ne apropiem de un acord, dar Afganistanul încă este în continuare nemulţumit", a declarat Karzai, într-o conferinţă de presă la Kabul. "Vrem garanţii", a adăugat el, reafirmând că adoptarea acestui acord va fi hotărâtă de Loya Jirga, Marea Adunare formată din lideri de triburi şi reprezentanţi ai societăţii afgane.
"Afganii vor să fie prietenii americanilor şi occidentalilor, dar tratatul trebuie să apere interesele Afganistanului", a spus el.
"Am făcut progrese, dar acest tip de negocieri este complex pentru orice ţară", a declarat, la rândul său, Marie Harf, purtătoare de cuvânt în cadrul Departamentului de Stat, la Washington. "Ne aşteptăm în continuare să avem puncte divergente (...) ce ar trebui rezolvate la nivel înalt", a afirmat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Radu Mihaiu: Reforma administrativ-teritorială a României este absolut necesară
-
O companie aeriană vrea restricţii la alcool în aeroporturile din Europa
-
PNL acuză campanii de dezinformare şi cere eforturi coordonate împotriva propagandei estice
"Observăm clar că liderii afgani vor să ajungă la un acord care să ţină cont de necesităţile afgane în termeni de securitate", a continuat ea, în cursul unei conferinţe de presă, avertizând, însă, că încheierea negocierilor ar putea fi "un pic mai dificilă" după luna octombrie, când atenţia afganilor se va îndrepta tot mai mult spre alegerile prezidenţiale din aprilie 2014.
"Trebuie să ne concentrăm asupra acestor negocieri şi să le încheiem rapid", a conchis ea.
Statele Unite negociază de mai multe luni cu preşedintele Karzai un acord bilateral de securitate care să definească modalitatea prezenţei unui contingent american în Afganistan după încheierea misiunii NATO în 2014. Washingtonul cere, între altele, imunitate juridică pentru militarii săi.
În iunie, preşedintele afgan a suspendat temporar discuţiile privind acest tratat, afectate de deschiderea unui birou politic al talibanilor la Doha, în Qatar, care, între timp, şi-a încetat activitatea.
De-acum, Karzai poartă personal negocierile, potrivit purtătorului său de cuvânt, Aimal Faizi. Acesta din urmă a anunţat săptămâna trecută că încheierea acordului este ameninţată de cerinţele Statelor Unite în materie de operaţiuni militare.
"Statele Unite doresc să poată fi în măsură să efectueze operaţiuni militare, raiduri nocturne şi percheziţii" în Afganistan, a declarat Faizi. Dar "posibilitatea ca (americanii) să poată efectua unilateral operaţiuni militare este inacceptabilă", a spus el.
La rândul său, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi-a exprimat speranţa în vederea încheierii acordului până la "sfârşitul lui octombrie".
Dar, în lipsa unor progrese semnificative, americanii ar putea întrerupe negocierile, a anunţat în acest weekend New York Times, citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului.
Majoritatea celor aproximativ 87.000 de militari NATO urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul anului 2014, ceea ce provoacă temeri în legătură cu escaladarea violenţelor într-o ţară afectată de o violentă insurecţie a talibanilor, înlăturaţi de la putere în 2001.
În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011, dar şi-a repatriat toate trupele, deoarece Bagdadul a refuzat să acorde imunitatea juridică forţelor americane.
Citește pe alephnews.ro: Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia / Biden: Putin nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice din Ucraina / Lavrov: „Suntem gata să discutăm despre garanţii de securitate pentru Ucraina”
-
astăzi, 13:46
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic