Preşedintele Afganistanului se declară nemulţumit de stadiul negocierilor cu SUA privind menţinerea trupelor în ţară

Preşedintele afgan Hamid Karzai a declarat luni că este în continuare nemulţumit de stadiul negocierilor între Washington şi Kabul cu privire la menţinerea trupelor americane în Afganistan după 2014.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Afganistanului se declară nemulţumit de stadiul negocierilor cu SUA privind menţinerea trupelor în ţară

Hamid Karzai (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne apropiem de un acord, dar Afganistanul încă este în continuare nemulţumit", a declarat Karzai, într-o conferinţă de presă la Kabul. "Vrem garanţii", a adăugat el, reafirmând că adoptarea acestui acord va fi hotărâtă de Loya Jirga, Marea Adunare formată din lideri de triburi şi reprezentanţi ai societăţii afgane.

"Afganii vor să fie prietenii americanilor şi occidentalilor, dar tratatul trebuie să apere interesele Afganistanului", a spus el.

"Am făcut progrese, dar acest tip de negocieri este complex pentru orice ţară", a declarat, la rândul său, Marie Harf, purtătoare de cuvânt în cadrul Departamentului de Stat, la Washington. "Ne aşteptăm în continuare să avem puncte divergente (...) ce ar trebui rezolvate la nivel înalt", a afirmat ea.

"Observăm clar că liderii afgani vor să ajungă la un acord care să ţină cont de necesităţile afgane în termeni de securitate", a continuat ea, în cursul unei conferinţe de presă, avertizând, însă, că încheierea negocierilor ar putea fi "un pic mai dificilă" după luna octombrie, când atenţia afganilor se va îndrepta tot mai mult spre alegerile prezidenţiale din aprilie 2014.

"Trebuie să ne concentrăm asupra acestor negocieri şi să le încheiem rapid", a conchis ea.

Statele Unite negociază de mai multe luni cu preşedintele Karzai un acord bilateral de securitate care să definească modalitatea prezenţei unui contingent american în Afganistan după încheierea misiunii NATO în 2014. Washingtonul cere, între altele, imunitate juridică pentru militarii săi.

În iunie, preşedintele afgan a suspendat temporar discuţiile privind acest tratat, afectate de deschiderea unui birou politic al talibanilor la Doha, în Qatar, care, între timp, şi-a încetat activitatea.

De-acum, Karzai poartă personal negocierile, potrivit purtătorului său de cuvânt, Aimal Faizi. Acesta din urmă a anunţat săptămâna trecută că încheierea acordului este ameninţată de cerinţele Statelor Unite în materie de operaţiuni militare.

"Statele Unite doresc să poată fi în măsură să efectueze operaţiuni militare, raiduri nocturne şi percheziţii" în Afganistan, a declarat Faizi. Dar "posibilitatea ca (americanii) să poată efectua unilateral operaţiuni militare este inacceptabilă", a spus el.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şi-a exprimat speranţa în vederea încheierii acordului până la "sfârşitul lui octombrie".

Dar, în lipsa unor progrese semnificative, americanii ar putea întrerupe negocierile, a anunţat în acest weekend New York Times, citând oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Majoritatea celor aproximativ 87.000 de militari NATO urmează să părăsească Afganistanul până la sfârşitul anului 2014, ceea ce provoacă temeri în legătură cu escaladarea violenţelor într-o ţară afectată de o violentă insurecţie a talibanilor, înlăturaţi de la putere în 2001.

În Irak, Statele Unite intenţionau să menţină un contingent după 2011, dar şi-a repatriat toate trupele, deoarece Bagdadul a refuzat să acorde imunitatea juridică forţelor americane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici