Preşedintele Bronislaw Komorowski: Polonia trebuie să afle adevărul despre închisorile CIA

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat că indiferent cât de stânjenitoare sunt acuzaţiile că Polonia a găzduit pe teritoriul său "închisori secrete" CIA, "aflarea adevărului" trebuie să fie întotdeauna considerată mai importantă, relatează Radio Polonia în pagina electronică de miercuri.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Bronislaw Komorowski: Polonia trebuie să afle adevărul despre închisorile CIA

Bronislaw Komorowski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Komorowski a declarat marţi că, în pofida dezvăluirilor potrivit cărora un fost şef al serviciilor secrete va fi acuzat în legătură cu presupusa închisoare CIA găzduită de Polonia, "nimic nu trebuie să treacă înaintea aflării adevărului", relatează Radio Polonia în pagina electronică de miercuri.

El reacţiona astfel faţă de informaţii conform cărora Zbigniew Siemiatkowski urmează să fie acuzat de "lipsire de libertate" şi complicitate în aplicarea torturii de către procurori ce investighează acuzaţiile referitoare la presupusa închisoare secretă CIA din Polonia.

Preşedintele polonez şi-a exprimat speranţa că procuratura va fi ghidată de un "simţ de responsabilitate faţă de Polonia", lucru ce nu trebuie să fie niciodată "în conflict cu aflarea adevărului", chiar dacă acel adevăr este dureros.

Dezvăluirea a fost făcută marţi, în timp ce Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) dezbătea conţinutul unui raport ce va fi publicat în septembrie asupra capturării ilegale şi transferului unor suspecţi de terorism în închisori secrete CIA din Europa.

În paralel, Leszek Miller, fostul premier din 2002-2003, când închisoarea CIA ar fi fost operaţională în nord-estul ţării, a sugerat marţi că momentul în care Gazeta Wyborcza şi postul public TVP au dezvăluit că fostul şef al serviciilor de informaţiilor va fi acuzat este "convenabil politic" pentru actualul Guvern.

Miller, care conduce partidul Alianţa Democratică de Stânga (opoziţie), a negat întotdeauna că ar fi ştiut despre existenţa presupusei închisori.

Polonia ar trebui să îşi ceară scuze, iar Miller ar trebui s ofere explicaţii privind această colaborare cu americanii, a declarat marţi, pentru Radio Zet, Janusz Palikot, liderul mişcării Palikot (liberali), cea de a treia cea mai importantă formaţiune din Parlament.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, cel mai important partid de opoziţie, a declarat că "nu ştia rezultatul investigaţiei (procurorilor)" pe când era prmier, după mandatul lui Miller, şi nu a primit niciodată vreo informaţie care să confirme "zvonurile" despre existenţa unei asemenea închisori CIA.

Procuratura a refuzat să comenteze despre acest caz apărut în urmă cu şapte ani, după ce Human Rights Watch (HRW) a acuzat pentru prima dată Polonia, România şi alte ţări că au găzduit suspecţi de terorism în cadrul unui program CIA de extrădări secrete. Amnesty International (AI) a cerut PE să exercite presiuni asupra fiecărui stat în parte pentru a coopera cu investigaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici