Potrivit proiectului de lege propus de consilierul Silvia Ferretto, şi prezentat deja în regiunile Veneto şi Piemonte (nord), fiecare oraş italian ar trebui să aibă maximum un rom la fiecare o mie de locuitori.
La Milano, oraş cu circa 1,3 milioane de locuitori, aplicarea acestei prevederi ar însemna acceptarea a numai 1.300 de romi, în condiţiile în care numărul lor actual este estimat la circa 10.000.
Pentru aceasta, proiectul de lege prevede contribuţii financiare oferite de consiliile regionale primăriilor oraşelor, pentru construirea taberelor de romi (de dimensiuni restrânse), unde să poată fi găzduite numai persoane fără precedente penale şi care vor plăti, în momentul sosirii lor, un avans pentru consumul de apă, electricitate, gaz şi servicii de salubritate.
Romii care nu vor plăti aceste taxe sau vor provoca stricăciuni în tabere vor fi obligaţi să plece, precizează documentul.
În acelaşi timp, proiectul de lege prevede găzduirea romilor într-o anumită tabără pe o perioadă maximă de şase luni, excepţie făcând numai familiile cu copii de vârstă şcolară. În acest ultim caz, familiile vor putea rămâne într-o tabără până la sfârşitul ciclului şcolar (primar, gimnazial sau liceal), cu condiţia ca minorii să frecventeze cursurile în proporţie de cel puţin 90 la sută.
În opinia lui Ferretto, acesta ar fi un mod eficient de "eliminare a cercului vicios de ilegalitate, ignoranţă şi exploatare în care sunt crescuţi copiii romi", evitând ca aceştia să fie obligaţi să cerşească sau să fure, în loc să meargă la şcoală.
Proiectul de lege a primit deja sprijinul Primăriei din Milano, unde responsabilul pentru servicii sociale, Mariolina Moioli, a subliniat "aprecierea vie" de care se bucură iniţiativa.