Preşedintele ceh o întâmpină pe fosta preşedintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen, la Praga

Preşedintele ceh, Petr Pavel, a primit-o luni pe fosta preşedintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen, la sosirea acesteia pentru o conferinţă la Praga, o vizită sensibilă pentru un politician de rang înalt pe care Beijingul l-a denunţat în repetate rânduri ca fiind „separatist”, relatează Reuters.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ceh o întâmpină pe fosta preşedintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen, la Praga

Republica Cehă, la fel ca majoritatea ţărilor, nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, revendicat de China. Totuşi, cele două părţi s-au apropiat pe fondul intensificării ameninţărilor militare din partea Beijingului împotriva insulei, iar Taipeiul caută noi parteneri în Europa Centrală şi de Est.

Armata chineză a lansat luni o nouă rundă de desfăşurări militare în apropiere de Taiwan, atrăgând condamnarea guvernelor din Taipei şi SUA.

Pavel şi Tsai şi-au strâns mâinile şi au discutat pe scurt la deschiderea conferinţei Forum 2000. Ulterior, Tsai a asistat la un discurs de deschidere susţinut de Pavel şi la un panel din care a făcut parte.

Cu toate acestea, Pavel nu a planificat o întâlnire formală cu Tsai, conform declaraţiilor biroului său. Aceasta urma să se întâlnească cu şefii celor două camere ale parlamentului ceh în cursul zilei de luni.

Conferinţele anuale Forum 2000, iniţiate de fostul preşedinte ceh Václav Havel, reunesc lideri şi gânditori din întreaga lume pentru a discuta despre democraţie, drepturile omului şi societatea civilă.

Pavel a avut o convorbire telefonică cu Tsai când aceasta era încă în funcţie, iar el era preşedinte ales în ianuarie anul trecut, stârnind nemulţumirea Chinei.

Ambasada Chinei la Praga nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii privind vizita lui Tsai. Presa chineză a citat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe care a declarat că China se opune ferm vizitei.

În remarcile făcute luni la conferinţă, Pavel a cerut Chinei să îşi folosească influenţa pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, să respecte drepturile omului şi să dea dovadă de reţinere în Strâmtoarea Taiwan, fără a face referiri directe la desfăşurările militare pe care China le-a început în jurul insulei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici