Preşedintele Comisiei Europene a susţinut discursul anual privind situaţia Uniunii Europene. Juncker recunoaşte că UE "nu are destulă unitate" şi susţine că următoarele 12 luni sunt cruciale pentru revigorarea Uniunii
Preşedintele CE Jean Claude Juncker a declarat miercuri, în discursul său privind starea Uniunii, că este nevoie de efort pentru a avea parte de progresele dorite, afirmând că „multe trebuie corectate” şi următoarele 12 luni sunt cruciale pentru revigorarea UE.
Preşedintele Comisiei Europene a susţinut discursul anual privind situaţia Uniunii Europene. Juncker recunoaşte că UE "nu are destulă unitate", dar susţine că nu e în pericol de dezintegrare
Jean-Claude Juncker şi-a început discursul susţinut în faţa Parlamentului European prin a sublinia că UE "nu are destulă unitate" adăugând că instituţia pe care o conduce "nu intenţionează să distrugă naţiunea-stat".
Şeful Comisiei Europene a mai subliniat că rezultatul referendumului din Marea Britanie este un avertisment care arată că UE este angrenată într-o luptă pentru supravieţuire împotriva naţionalismului din Europa, scrie Reuters online.
"Există crăpături şi adesea fragmentări (...) Acest lucru nu face decât să lase loc populismului galopant", a completat Juncker.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
"Nu putem accepta acest lucru pentru că populismul nu rezolvă probleme. Populismul creează probleme şi trebuie să fim atenţi la asta şi să ne protejăm împotriva lui," a mai precizat oficialul.
Juncker a reiterat că negocierile privind separarea Marii Britanii de UE ar trebui să fie iniţiate "cât mai curând posibil" şi a subliniat că, deşi Comisia Europeană "respectă şi regretă" decizia britanică, relaţiile cu Londra trebuie să continue "într-o manieră amicală", scrie BBC News online.
Oficialul european a mai afirmat şi că "accesul nelimitat" la piaţa internă europeană necesită acceptarea "accesului liber pentru persoane şi bunuri".
Preşedintele CE: Multe trebuie corectate în UE. Următoarele 12 luni, cruciale pentru revigorarea UE
”Cu un an în urmă, în septembrie 2015, în discursul meu privind starea UE, am constatat că există încă multe de îmbunătăţit şi acest lucru nu este valabil doar pentru Europa, pentru că într-adevăr nu exista suficientă uniune în Europa. Iată că a trecut un an şi încă este nevoie de progresele pe care ni le dorim pentru că UE nu are încă o formă de top. Multe trebuie să fie corectate pentru că din păcate există parţial şi o criză existenţială în UE. Numărul domeniilor în care spontan sau mai puţin spontan în care trebuie să ne unim este foarte mare, prea mare. (…) uneori trebuie să ne gândim că interesele naţionale nu trebuie să primeze pentru că integrarea europeană nu trebuie, pe de altă parte, să forţeze activitatea pe plan naţional”, a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, în discursul privind starea Uniunii, susţinut în Parlamentul European.
Juncker a afirmat că este nevoie de combaterea populismului şi că UE nu exercită presiuni în sensul formării unui singur stat unitar.
”Europa nu trebuie să devină uniformă pentru că ea trăieşte din diversitatea sa. (…) Comisia nu intenţionează, chiar dacă se afirmă acest lucru adesea, să încerce să exercite presiuni asupra statelor naţionale. Europa nu se află într-un proces de naţionalizare în sensul formării unui singur stat unitar, dar adesea apar fisuri, prea des se ajunge la fragmentări comode acolo unde ar fi nevoie de eforturi de unitate. Asta dă apă la mare celor care încearcă să promoveze populismul care nu rezolvă, ci creează probleme, de aceea trebuie să luptăm cu el”, a spus preşedintele CE.
Juncker a subliniat că cetăţenii nu mai pot fi prostiţi.
“Nu suntem Statele Unite ale Europei. Să spui da, clar şi răspicat, la Bruxelles, şi să faci apoi ca şi când nu ai fi participat deloc la anumite decizii este un semn de incoerenţă. Cetăţenii Europei nu mai pot fi prostiţi. Trebuie să-i privim în ochi. Oamenii din Europa nu vor această invidie măruntă între diverse instituţii din UE. Oamenii aşteaptă de la Europa să vadă rezultate clare, rezultate care să fie implementate în timp", a declarat Juncker.
Acesta a atras atenţia că liderii politici trebuie să vorbească “în termeni angajaţi”, despre Europa în parlamentele naţionale.
“Propun o agendă pozitivă pentru acţiuni concrete în UE în următoarele 12 luni. Următoarele 12 luni vor fi decisive dacă vrem să reunim UE, să surmontăm clivajul dintre est şi vest care s-a format în ultimele luni. Trebuie să arătăm că putem (...). Dacă vrem să arătăm lumii că UE este în continuare o forţă capabilă de acţiune fermă”, a spus Juncker.
Preşedintele CE a mai spus că următoarele 12 luni sunt “cruciale pentru o revigorare a UE, pentru apărarea cetăţenilor noştri aici şi peste hotare şi pentru ca UE să îşi asume responsabilitate globală”.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO