Discuţiile de la Paris au loc în timp ce diplomaţii de top ai SUA şi Rusiei se pregătesc pentru discuţii faţă în faţă în Arabia Saudită. La Paris se va discuta şi cererea lui Trump ca Europa să îşi reducă dependenţa de sprijinul militar al SUA.
Trump a anunţat săptămâna trecută discuţii bilaterale cu Putin pentru a pune capăt războiului de aproape trei ani, alarmând capitalele europene care se tem că o înţelegere ar putea fi încheiată fără implicarea lor.
„Dacă Trump doreşte cu adevărat ca europenii să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să fie actorul-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate”, a declarat Costa pentru Financial Times.
„Nu este vorba doar despre Ucraina”, a declarat Costa, care reprezintă cei 27 de lideri naţionali ai blocului comunitar, într-un interviu acordat la Conferinţa de securitate de la Munchen din acest weekend.
„Negocierile privind noua arhitectură de securitate trebuie să ia în considerare faptul că Rusia este o ameninţare globală, nu doar o ameninţare la adresa Ucrainei”, adăugat acesta.
Observaţiile lui Costa au venit în contextul în care capitalele europene au fost afectate de o săptămână de anunţuri neaşteptate din partea administraţiei Trump, inclusiv discuţiile din Arabia Saudită dintre secretarul de stat american Marco Rubio şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi un discurs tăios al vicepreşedintelui american JD Vance, care a acuzat guvernele europene că încalcă statul de drept şi suferă de o „ameninţare din interior” mai periculoasă decât Rusia. Vance a atacat şi anularea alegerilor din
România.
Sâmbătă, trimisul lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că ţările europene nu vor avea „un loc la masă” în cadrul negocierilor, dar că opiniile lor ar putea fi luate în considerare.
Acest lucru s-a întâmplat după ce SUA a trimis capitalelor europene o cerere de informaţii privind armele, banii şi trupele de menţinere a păcii pe care le-ar putea furniza Ucrainei post-conflict, în ceea ce oficialii au declarat că a fost o oportunitate de a face lobby pentru dreptul de a influenţa negocierile.
„Negocierile sunt între beligeranţi”, a declarat Costa. „Desigur, este necesar să se negocieze între Ucraina şi Rusia. Dar acest război din Ucraina nu este doar despre Ucraina. Este vorba despre securitatea europeană”.
Costa a citat poziţia agresivă a Rusiei faţă de statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, care sunt membre ale UE şi ale NATO, şi ocuparea de teritorii în statele de pe flancul estic al UE ca motive pentru care Bruxelles-ul trebuie să participe la discuţii.
„Rusia este în mod clar o ameninţare la adresa suveranităţii baltice, la graniţa noastră estică”, a declarat el. „Ei au o prezenţă militară în Moldova, în Georgia”.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.