Conform jurnalului bavarez, Gauck trebuia să participe la jumătatea lunii mai la o întâlnire a preşedinţilor statelor Europei centrale la Yalta, însă acesta a transmis ambasadei ucrainene că nu se va prezenta, scrie jurnalul, citând serviciile preşedinţiei.
Această decizie, discutată cu cancelarul Angela Merkel, „este legată de îngrijorarea profundă a guvernului german cu privire la soarta fostului premier ucrainean”, aflată în prezent în arest şi care a început o grevă a foamei pentru a protesta faţă de represiunea a cărei victimă se consideră, continuă publicaţia.
Iulia Timoşenko are probleme cu spatele şi a fost examinată de doi medici ai unei clinici din Berlin acum câteva zile.
Autorităţile ucrainene au invitat o echipă de medici germani să o trateze pe Timoşenko, însă guvernul german preferă ca ea să fie tratată în Germania.
Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, se află în arest din august 2011 şi a fost condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Opozanta denunţă o răzbunare personală a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010, pentru a o înlătura pe principala sa adversară politică.
Ea a început o grevă a foamei în 20 aprilie, afirmând că a fost victima violenţei în închisoare şi dorind să denunţe represiunea politică din ţară.