- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele kîrgîz dezminte aprobarea instalării unei baze militare ruseşti
Preşedintele kîrgîz, Kurmanbek Bakiev, a dezminţit, joi, informaţiile conform cărora Moscova ar fi primit aprobarea pentru a-şi instala o a doua bază militară pe teritoriul Kîrgîzstanului.
Preşedintele kîrgîz dezminte aprobarea instalării unei baze militare ruseşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Nu este vorba despre "o a doua bază rusească" în sudul Kîrgîzstanului, ci despre un "centru antiterorist, unde militarii kîrgîzi şi ruşi se vor antrena împreună în lupta împotriva terorismului internaţional", a declarat Bakiev pentru televiziunea naţională.
În urmă cu o săptămână, un oficial guvernamental kîrgîz afirmase că Rusia a obţinut acordul pentru deschiderea unei a doua baze militare în Kîrgîzstan, la Oş (sud), care ar urma să funcţioneze în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB).
ODKB este o alianţă militară dominată de Moscova, din care fac parte şapte foste republici sovietice (Rusia, Kîrgîzstan, Kazakhstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Belarus şi Armenia).
Rusia dispune de o bază militară la Kant, în apropiere de Bişkek, în timp ce Statele Unite folosesc baza aeriană de la Manas, ca sprijin logistic pentru forţele implicate în conflictul din Afghanistan.
În februarie, Kurmanbek Bakiev ordonase închiderea bazei de la Manas, în momentul când Rusia acorda un credit de două miliarde de dolari acestei ţări din Asia Centrală, unul dintre teatrele rivalităţii dintre Moscova şi Washington.
În cele din urmă, el s-a răzgândit în iunie, în schimbul unei triplări a chiriei pentru baza americană (60 de milioane de dolari), la care se adaugă peste 110 milioane de dolari constând în ajutoare economice şi sprijin pentru lupta împotriva terorismului şi a traficului de droguri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO