Prima pagină » Știri externe » Peste 60 la sută dintre francezi, dezamăgiţi de Nicolas Sarkozy

Peste 60 la sută dintre francezi, dezamăgiţi de Nicolas Sarkozy

Circa doi francezi din trei se declară "dezamăgiţi" de activitatea lui Nicolas Sarkozy de la alegerea sa, în urmă cu doi ani, în funcţia de preşedinte şi consideră bilaţul său "mai degrabă negativ", potrivit unui sondaj realizat de TNS Sofres Logica, publicat luni în cotidianul Metro.
Peste 60 la sută dintre francezi, dezamăgiţi de Nicolas Sarkozy
04 mai 2009, 08:46, Știri externe

La întrebarea "sunteţi mulţumit sau dezamăgit de activitatea lui Nicolas Sarkozy de la alegerea sa, în mai 2007", 65 la sută dintre persoanele chestionate au răspuns "dezamăgit", 24 la sută "mulţumit", iar 11 la sută nu au avut "nici o opinie".

Potrivit comparaţiei institutului de sondare a opiniei publice, după primii doi ani de mandat, predecesorul acestuia, Jacques Chirac (de dreapta, ca şi Sarkozy) totaliza 65 la sută persoane "dezamăgite" şi 22 la sută "mulţumite" (1997), iar Francois Mitterrand (stânga), 54 la sută persoane "dezamăgite" şi 30 la sută "mulţumite" (1983).

La întrebarea "la doi ani de când Nicolas Sarkozy a fost ales preşedintele Republicii (pentru un mandat de cinci ani, n.red.), aţi spune că bilanţul activităţii sale este …", 63 la sută au răspuns "mai degrabă negativ", 28 la sută "mai degrabă pozitiv", iar 9 la sută au declarat că nu au nici o opinie.

În aceeaşi perioadă a mandatelor lor, bilanţul lui Jacques Chirac era considerat "mai degrabă negativ" de 64 la sută dintre cetăţeni, "mai degrabă pozitiv" de 27 la sută, cel al lui Francois Mitterrand "mai degrabă negativ" în proporţie de 50 la sută, faţă de 37 la sută care îl considerau "mai degrabă pozitiv", iar cel al lui Valery Giscard d’Estaing era considerat "mai degrabă pozitiv" de 44 la sută dintre persoanele chestionate şi "mai degrabă negativ" de 42 la sută, potrivit istoricului acestui institut.

Ancheta a fost realizată la 23 şi 24 aprilie, faţă în faţă, la domiciliul persoanelor chestionate, pe un eşantion naţional de 1.000 de persoane reprezentative pentru ansamblul populaţiei şi cu vârste de peste 18 ani.