Preşedintele Osetiei de Sud vrea alipirea acestui teritoriu la Rusia
Preşedintele Osetiei de Sud Eduard Kokoiti a cerut marţi unirea acestui teritoriu separatist din Georgia cu Osetia de Nord, regiune situată în sud-vesul Rusiei, a anunţat agenţia Ria Novosti.
Preşedintele Osetiei de Sud vrea alipirea acestui teritoriu la Rusia (Imagine: Mediafax Foto)
"Am spus de mai multe ori şi vreau să confirm încă o dată: suntem puţini, un popor divizat. Este o problemă şi bineînţeles că vom încerca să ne unim cu Osetia de Nord", a declarat Kokoiti.
Oseţii, aflaţi în centrul conflictului dintre Rusia şi Georgia, sunt un popor din Caucaz stabilit într-o regiune considerată ca fiind limita dintre Europa şi Asia.
Aceştia trăiesc separaţi, în două entităţi politice la nord şi la sud de lanţul muntos: Osetia de Nord sau Alania, una dintre cele mai mici republici ale Federaţiei Ruse, şi Osetia de Sud, regiune a Georgiei, separatistă şi prorusă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Separarea lor datează din 1922, atunci când sovieticii au transferat nordul acestei regiuni sub autoritatea Rusiei şi sudul sub cea a Georgiei.
Osetia de Sud s-a proclamat unilateral "republică sovietică" în 1990, decizie respinsă de Parlamentul separatist (faţă de URSS) georgian, care a decretat dizolvarea regiunii autonome. Separatiştii au câştigat un conflict armat împotriva trupelor georgiene cu susţinerea Moscovei.
De atunci, puterea prorusă cere în mod periodic alipirea la Rusia şi majoritatea celor 70.000 de locuitori ai săi au primit cetăţenie rusă.
Cu un teritoriu de 8.000 de kilometri pătraţi, Osetia de Nord numără aproximativ 680.000 de locuitori, dintre care 60 la sută oseţi şi 30 la sută ruşi.
Conflictul actual a fost declanşat atunci când trupele georgiene au încercat, în noaptea de joi spre vineri să preia controlul asupra Osetiei de Sud, provocând o contraofensivă rusă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria