- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Parlamentului de la Tiraspol nu respinge ipoteza unui stat comun cu R. Moldova - presă
Preşedintele Parlamentului transnistrean, Evgheni Şevciuk, a refuzat să excludă vreo posibilitate privind viitorul regiunii separatiste, afirmând că totul este posibil, inclusiv opţiunea unui stat comun cu Republica Moldova, relatează Tiraspol Times, în ediţia electronică.
Foto: www.tiraspoltimes.com
"Ar trebui să avem în minte memorandumul din 1997 (privind fundamentele normalizării relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria). Potrivit memorandumului, Transnistria ţi-a asumat obligaţia de a analiza posibilitatea unui stat comun cu Republica Moldova", a precizat Şevciuk, în vârstă de 39 de ani, lider al celui mai important partid din opoziţia transnistreană, Reînnoirea.
Documentul din 1997, numit Memorandumul Primakov, după numele ministrului rus de Externe din acea perioadă care a încheiat acordul, permite Transnistriei să aibă un comerţ exterior liber. Din martie 2006, Republica Moldova a încălcat acordul prin instituirea de noi reguli care constau într-o blocadă vamală asupra exporturilor, conform publicaţiei citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"De fapt, acest document nu precizează dacă ar trebui să fie o federaţie, o confederaţie sau o uniune. Transnistria nu a respins acel acord şi nu a spus niciodată că este invalid", a declarat Şevciuk, citat de agenţia Interfax.
"Trebuie să urmărim politica autorităţilor moldovene şi să vedem dacă ele sunt capabile să reglementeze problema relaţiilor noastre în mod constructiv", a adăugat el. Dacă sunt dezvoltate tendinţe pozitive, vor exista mai puţine tensiuni între noi. Apoi putem discuta despre viitoarele iniţiative", a explicat el.
Structura unei federaţii sau confederaţii formate din Republica Moldova şi Transnistria va trebui construită de la început, pe baza unor noi negocieri şi egalitate între cele două părţi. Două documente anterioare care menţionau o confederaţie sau un stat federativ cu Republica Moldova au fost anulate oficial de Parlamentul condus de Şevciuk în februarie 2007. Obiectivele politicii externe ale Transnistriei din 2005 definesc republica drept un stat suveran şi independent.
Majoritatea populaţiei transnistrene se opune creării unui stat comun cu Republica Moldova.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO