David Sassoli nu este prezent la summitul Uniunii Europene din motive de sănătate, dar a trimis o scrisoare în care acuză Polonia de contestarea „bazei legale a Uniunii Europene”, referindu-se la decizia instanţei constituţionale de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele comunitare.
„Nu este nici prima şi, categoric, nu va fi ultima dată când se întâmplă să fie contestată baza legală a Uniunii Europene. Dar nu s-a mai întâmplat niciodată ca Uniunea Europeană să fie contestată atât de radical”, a afirmat David Sassoli în scrisoarea transmisă participanţilor la reuniunea Consiliului European, conform site-ului Politico.eu.
„Liderii europeni trebuie să aibă o discuţie directă şi deschisă asupra direcţiei Uniunii Europene”, a subliniat David Sassoli.
Situaţia Poloniei va fi discutată la nivel informal în cursul summitului de la Bruxelles. Uniunea Europeană a avertizat deja că va avea o reacţie „fermă” la decizia instanţei constituţionale de la Varşovia.
Tribunalul Constituţional din Polonia a decis recent că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. „Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat „ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.
Pe fondul criticilor, premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Polonia este un „membru loial” în cadrul Uniunii Europene, subliniind însă că se opune centralizării excesive a puterii.