- Home
- Externe
- KIEV, (23.02.2014, 15:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oleksandr Turcinov, numit PREŞEDINTE INTERIMAR al Ucrainei. Ianukovici este "responsabil de evenimentele tragice". Timoşenko anunţă că NU ESTE INTERESATĂ de funcţia de premier
Preşedintele Parlamentului ucrainean Oleksandr Turcinov va prelua interimar funcţia de preşedinte al ţării în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă, potrivit unei rezoluţii adoptate duminică de către deputaţi. Preşedintele Parlamentului le-a dat deputaţilor termen până marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională.
Urmărește
5727 afișări
UPDATE 00:27 Ambasadorul Rusiei la Kiev, convocat la Moscova în legătură cu situaţia din Ucraina - presă
Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Kiev în legătură cu situaţia tensionată din Ucraina, a anunţat instituţia pe site-ul oficial, relatează agenţia Itar-Tass.
"În legătură cu tensionarea situaţiei din Ucraina şi necesitatea unei analize complexe a circumstanţelor, a fost luată decizia de a-l convoca la Moscova pe ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov", informează Ministerul rus de Externe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
UPDATE 21:00 Preşedintele interimar ucrainean îndeamnă Moscova să respecte opţiunea europeană a Ucrainei
Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcin a îndemnat duminică Moscova să respecte "opţiunea europeană" a Ucrainei, într-un mesaj televizat adresat naţiunii, relatează AFP.
"Suntem pregătiţi pentru un dialog cu Rusia, dezvoltându-ne relaţiile pe picior de egalitate (...) şi respecând opţiunea europeană a Ucrainei. Sper că această direcţie va fi confirmată în alegerile prezidenţiale" stabilite la 25 mai, a declarat el, subliniind că integrarea europeană este "o prioritate" pentru Ucraina.
UPDATE 16:19 Timoşenko anunţă că nu este interesată de funcţia de premier al Ucrainei
Iulia Timoşenko a declarat că nu este interesată de funcţia de premier al Ucrainei, într-un mesaj publicat pe site-ul partidului duminică, la o zi după ce a fost eliberată din închisoare, relatează AFP.
"Vă cer să nu luaţi în considerare candidatura mea pentru postul de premier", a scris Iulia Timoşenko. Un nou Guvern de uniune naţională urmează să fie format până marţi în Ucraina, după ce Viktor Ianukovici a fost destituit sâmbătă de către Parlament din funcţia de preşedinte al ţării.
UPDATE 15:40 Merkel o îndeamnă pe Timoşenko să acţioneze în favoarea unităţii Ucrainei
Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat-o pe opozanta ucraineană Iulia Timoşenko să acţioneze în favoarea unităţii Ucrainei şi a opoziţiei, a anunţat o sursă guvernamentală germană într-un comunicat, relatează AFP.
"Bun venit în libertate", i-a spus Merkel lui Timoşenko, un fost premier ucrainean, eliberată sâmbătă după ce a ispăşit trei ani de detenţie, într-o convorbire telefonică, potrivit acestei surse.
Cancelarul german i-a propus opozantei să vină să primească îngrijiri medicale în Germania. Timoşenko suferă din cauza unor probleme la nivelul spatelui. O echipă de medici germani a obţinut autorizaţia să o examineze în aprilie 2012, dar recomandarea acestora de a primi îngrijiri medicale în Germania nu a fost acceptată de către Kiev.
"Din punct de vedere politic, (Timoşenko) trebuie să se angajeze în favoarea unităţii ţării şi să se adreseze şi persoanelor din estul ţării", a continuat această sursă.
"Ea trebuie să acţioneze, de asemenea, pentru unitatea opoziţiei actuale", a adăugat sursa.
Berlinul s-a angajat puternic în găsirea unei soluţii la criza politică care a afectat Ucraina în ultimele luni şi care a condus la destituirea lui Ianukovici sâmbătă, de negăsit în continuare.
Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a aflat joi şi vineri la Kiev, împreună cu omologii săi polonez Radoslaw Sikorski şi francez Laurent Fabius, cu scopul de a obţine un acord între Guvern şi opoziţie.
Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, un apropiat al lui Timoşenko, a fost ales de către deputaţi, cu o majoritate largă, în funcţia de preşedinte interimar al ţării.
Însă îngrijorările cu privire la această ţară, cu 46 de milioane de locuitori, continuă să fie puternice în străinătate. Ucraina pare foarte divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon, şi pare că se află pe marginea prăpastiei falimentului financiar.
UPDATE 15:09 - Băsescu: România susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei
România, ca stat vecin şi membru al UE şi NATO, susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, care trebuie urmărite şi garantate de către întreaga clasă politică ucraineană şi de către comunitatea internaţională, declară preşedintele Traian Băsescu.
Potrivit unui mesaj transmis de Administraţia Prezidenţială, cu privire la situaţia din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu salută cele mai recente evoluţii din criza internă profundă traversată de această ţară în ultimele luni.
În opinia şefului statului român, încetarea violenţelor, renunţarea la reprimarea în forţă şi excesivă a protestelor cetăţenilor ucraineni sunt precondiţii pentru revenirea la un climat de linişte, necesar lansării unui proces politic amplu de stabilizare internă a ţării.
Traian Băsescu face apel la toţi liderii politici din Ucraina să manifeste "calm, reţinere, pragmatism şi prudenţă, disponibilitate maximă la dialog şi flexibilitate pentru obţinerea unui amplu consens absolut necesar pentru ieşirea ţării din criză, stabilizarea climatului intern şi redresarea economiei".
"Renunţarea la accente sau acţiuni extremiste sau naţionaliste ar contribui, de asemenea, la obţinerea consensului naţional", se mai arată în mesajul preşedintelui Băsescu.
Şeful statului arată în mesajul său că "România, ca stat vecin şi membru al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, care trebuie urmărite şi garantate de către întreaga clasă politică ucraineană şi de către comunitatea internaţională".
"Luând în considerare informaţiile existente în prezent, redresarea economiei Ucrainei prin asistenţa comunităţii internaţionale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt şi mediu, alături de asigurarea stabilităţii politice şi sociale. Respectarea deplină a drepturilor fundamentale şi a valorilor democratice trebuie să guverneze deplin evoluţiile din Ucraina în perioada următoare", susţine preşedintele Traian Băsescu.
UPDATE 15:07 - Timoşenko urmează să se întâlnească "foarte curând" cu Merkel
Iulia Timoşenko, eliberată sâmbătă din închisoare, se va întâlni "foarte curând" cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a purtat o conversaţie telefonică, a anunţat duminică partidul opozantei ucrainene, relatează AFP.
"Ele au convenit să se întâlnească foarte curând", a anunţat partidul Batkivşcina (Patrie), la o zi după eliberarea lui Timoşenko, condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Fostul premier ucrainean a fost eliberat sâmbătă, la puţin timp după destituirea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte al ţării de către Parlament.
UPDATE 14:10 - Ianukovici este "responsabil de evenimentele tragice" din Ucraina, afirmă partidul său
Fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost criticat extrem de dur, duminică, de către partidul său, care l-a declarat "responsabil de evenimentele tragice" din Ucraina şi care i-a condamnat "trădarea", într-un comunicat, relatează AFP.
"Ucraina a fost trădată, ucrainenii ridicaţi unii împotriva altora", a declarat Partidul Regiunilor, acuzând "responsabilitatea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi".
Victor Ianukovici a fost destituit sâmbătă de către Parlament, iar până în prezent nu se ştie unde se află.
Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele Parlamentului să asume funcţia de şef de stat în cazul vacanţei postului. Alegeri prezidenţiale anticipate au fost stabilite pe 25 mai.
Deputaţii ucraineni au termen până marţi să formeze o nouă majoritate şi un guvern
Preşedintele Parlamentului le-a dat deputaţilor termen până marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională, într-o şedinţă în Legislativ, care l-a destituit sâmbătă pe Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte al ţării, relatează AFP.
"Cer deputaţilor să lanseze imediat procesul de constituire a unei noi majorităţi parlamentare şi de formare a unui guvern de unitate naţională. Acest lucru este necesar să aibă loc până marţi", a declarat preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov.
Deputaţii au adoptat, de asemenea, o rezoluţie privind destituirea lui Leonid Kojara din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi restituirea către stat a luxoasei reşedinţe a lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării.
Rezoluţia cu privire la "restituirea către stat" a reşedinţei Mejighiria a fost adoptată cu 324 de voturi. Această reşedinţă de la periferia Kievului, a cărei privatizare ilegală a fost denunţată în ultimii ani de către presă şi opoziţie, a devenit simbolul corupţiei regimului. Mii de ucraineni au putut să o viziteze sâmbătă, după ce membrii serviciului de securitate ai fostului preşedinte au dezertat, abandonând-o.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Ucraina intră într-o nouă eră, după destituirea lui Ianukovici şi eliberarea lui Timoşenko
Citeşte şi:
Bucurie în Kiev: Cum au reacţionat protestatarii la vestea că Parlamentul a votat demiterea lui Ianukovici - FOTO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: REACŢII INTERNAŢIONALE la eliberarea Iuliei Timoşenko: Să păstreze "integritatea teritorială" a statului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe