- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele polonez a semnat Tratatul de la Lisabona
Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, a semnat sâmbătă Tratatul de la Lisabona, încheind astfel ratificarea de către Polonia a documentului.
Preşedintele polonez a semnat Tratatul de la Lisabona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Semnarea a avut loc în cursul unei ceremonii organizate la Palatul Prezidenţial din Varşovia.
"Schimbarea deciziei poporului irlandez a determinat reînvierea Tratatului şi înlăturarea obstacolelor în calea ratificării", a declarat Kaczinsky.
"Astăzi este o zi foarte importantă pentru istoria Poloniei şi a Uniunii Europene", a adăugat el.
După aprobarea Tratatului la referendumul de săptămâna trecută din Irlanda şi semnarea acestuia de către Lech Kaczynski, Cehia a rămas singurul stat membru UE care nu a încheiat încă ratificarea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Aprobat de cele două Camere ale Parlamentului, documentul mai trebuie semnat de preşedintele Vaclav Klaus, care a refuzat să precizeze dacă va semna sau nu Tratatul. Curtea Constituţională, sesizată de un grup de senatori liberali, i-a cerut să amâne semnarea până când va anunţa o decizie privind conformitatea documentului cu Constituţia cehă.
În plus, Klaus a cerut vineri o derogare pentru Cehia în privinţa Cartei drepturilor fundamentale, document-anexă la Tratatul de la Lisabona. Derogarea ar urma să împiedice restituirea bunurilor germanilor din Sudeţi, confiscate după al Doilea Război Mondial în baza decretelor semnate de preşedintele cehoslovac Edvard Benes. Decretele Benes au dus la confiscarea bunurilor şi expulzarea din Cehoslovacia a trei milioane de germani din Sudeţi, sub acuzaţia colectivă de colaborare cu regimul nazist.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO