Preşedintele republicii ruse Inguşetia, destituit de Dmitri Medvedev

Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a destituit joi pe Murat Ziazikov, liderul Inguşetiei, republică situată în Cauzazul rus, instabilă din punct de vedere politic, decizia fiind salutată de apărătorii drepturilor omului care aşteaptă de la succesorul acestuia stoparea violenţelor.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Preşedintele republicii ruse Inguşetia, destituit de Dmitri Medvedev

Murat Ziazikov, preşedintele demis al Inguşetiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dmitri Medvedev l-a demis pe Ziazikov şi l-a numit preşedinte interimar al acestei republici pe şeful adjunct al Statului Major al regiunii militare Ural şi Volga, Iunus-Bek Evkurov, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului.

Fost general al KGB, care a condus Inguşetia din 2002, Murat Ziazikov a declarat că a demisionat "din proprie iniţiativă", iar această decizie este legată de atribuirea de noi funcţii. "Voi lucra la Moscova", a declarat el pentru Interfax.

"Această decizie oferă şansa de a pune capăt violenţelor din Inguşetia care au fost legate în ultimele luni de numele Ziazikov", a declarat un specialist în regiunea Caucazului al organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial, Aleksandr Cerkasov.

Potrivit acestuia, operaţiunea "antiteroristă" demarată de Ziazikov de la preluarea puterii în 2002, a ridicat o parte a populaţiei împotriva forţelor de ordine. În ultimii ani, au existat o serie de violenţe între "cetăţenii din Inguşetia care fac parte din forţele de ordine şi cei aflaţi în cladestinitate" .

Opoziţia din republica Inguşetia a salutat, prin urmare, destituirea lui Murat Ziazikov.

Site-ul formaţiunilor de opoziţie ingushetia.org a tritrat: "Inamicul poporului din Inguşetia, demis", "felicitări tuturor locuitorilor Inguşetiei", "Evkurov este cunoscut ca fiind un om curajos şi cinstit".

Iunus-Bek Eckurov, în vârstă de 45 de ani şi erou al Rusiei, s-a aflat în 1999 în fruntea unităţii de paraşutişti ruşi care a intrat în Kosovo şi a ocupat aeroportul internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici