"Cred că există în această ofertă baza unui compromis", a declarat preşedintele sârb în faţa delegaţiei albaneze şi mediatorilor internaţionali, în cea de-a doua zi a ultimei runde de negocieri menite să ducă la stabilirea unui viitor statut al provinciei Kosovo.
Kosovo ar obţine "cea mai mare parte a competenţelor şi simbolurilor (drapel, imn, etc) rezervate de obicei doar statelor suverane" iar aceste competenţe vor fi supravegheate de către un reprezentant al comunităţii internaţionale, a declarat liderul sârb în cursul tratativelor.
Oficial, compromisul ar implica autodeterminarea provinciei Kosovo "cu acordul deplin al Belgradului", i-ar permite entităţii administrative din sudul Serbiei să aibă acces la organizaţii financiare şi politice internaţionale (ONU, OSCE, Consiliul Europei) şi i-ar conferi dreptul de a dispune de reprezentanţi comerciali şi culturali în străinătate.
"Aceasta ar furniza provinciei Kosovo o anumită legitimitate în cadrul instituţiilor internaţionale", a subliniat preşedintele sârb.
Belgradul îşi rezervă însă "exclusivitatea reprezentării Serbiei în ansamblul său, inclusiv Kosovo, în cadrul Naţiunilor Unite" şi al tuturor organizaţiilor internaţionale.
Serbia îşi va rezerva "dreptul de a se asocia la politica externă, a apărării, a controlului frontierelor şi protecţiei moştenirii sârbe" a viitorului Guvern de la Priştina.
Provincia autonomă nu va dispune de o armată, dar Serbia va accepta crearea unui serviciu de jandarmerie responsabil cu menţinerea ordinii în Kosovo.
Implementarea acestui compromis, în cazul în care este acceptat, va fi "supravegheat şi garantat de comunitatea internaţională", a adăugat Tadici.